Podzimní výprodej zboží, akční ceny

14. listopad 2002
Dobrá rada

Podzimní výprodej, akční ceny, hodně nízké ceny a nejenom to nabízejí v těchto dnech velké obchodní řetězce. Při koupi zboží se slevou můžete ušetřit často velice zajímavé částky a navíc doba Vánoc se blíží. Na zboží od neznámých výrobců, mnohdy za třetinové ceny, se vztahuje stejná záruka jako na výrobky renomovaných firem. A to i na ty, které byly vystaveny a používány nebo na zboží, které má nějakou, byť malou vadu. Podle Václava Havlíka, ředitele České obchodní inspekce v Plzni, platí při nákupu určitá pravidla.

Havlík: V případě, že jste při placení upozorněni, že výrobek má určitou vadu či na písemné označení vady se záruka nevztahuje. Na všechno ostatní ano, ale fungovat musí zboží vždy.

Pak platí záruční doba, která je uvedena v záručním listu. Výrobky renomovaných firem i naprosto neznámých mohou mít stejné funkce a záruční dobu naprosto shodnou. Rozdíl je pouze v ceně.

Havlík: Záleží na finančních možnostech zákazníka. Pokud jsou dobré, kupte značkový výrobek, v opačném případě se vystavujete nebezpečí, že se nesetkáte s takovou kvalitou, jakou si představujete. Nikde ale není napsáno, že zboží nevydrží déle a neudělá stejnou službu jako značkový.

Například vrtačka s příklepem za 300 nebo 500 korun určitě potěší cenou. Při závadě ji v době záruky můžete reklamovat u prodejce a ten má 30 dnů na vyřízení. Horší situace nastane, když se porouchá po záruce. V záručním listu nebo v návodu k obsluze by měly být uvedeny opravny. Může se ale stát, že tato možnost bude několik desítek kilometrů od vašeho bydliště. Spočítejte proto, kolik peněz utratíte za cestu. Druhou otázkou je, zda bude mít potřebné náhradní díly třeba za 6 nebo 7 let.

Havlík: Bývalo zvykem, že 10 roků zaručoval výrobce distribuci náhradních dílů. Minimálně byste měli 4 až 5 let náhradní díly sehnat. Záleží na firmě, renomovaná díly obyčejně objedná, jinde vám doporučí koupi výrobku nového.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu