Pohádková chalupa v Mlázovech po 16 letech končí. Kouzelné bytosti se odstěhují

8. září 2021 13:45, aktualizováno

Po 16 letech se zavírá Pohádková chalupa v Mlázovech na Klatovsku. Peklo, vodnická rodina a šumavští skřítci společně s vílou Šumavou a Šumavousem se v říjnu odstěhují. S návštěvníky se naposledy rozloučí 3. října při tradiční drakiádě a bramboriádě.

Pohádková chalupa v Mlázovech

Hned při vstupu do Pohádkové chalupy v Mlázovech si člověk připadá, že se ocitl v kouzelném světě. Od přízemí do podkroví obývají chalupu šumavské víly, skřítci, čerti a další pohádkové postavičky od různých výtvarníků.

Pohádková éra začala majiteli a provozovateli chalupy Milanu Poláčkovi již před mnoha lety. Expozici postupně nějaký čas budoval. Letos v říjnu už ji ale zavře. „Jsme v důchodu a síly nám končí. Říká se, že v nejlepším se má přestat,“ konstatoval Milan Poláček.

Expozice se přestěhuje do Klášterce nad Ohří

Majitel se snažil o zachování Pohádkové chalupy. Hledal nájemce nebo případného kupce, který by chalupu dál provozoval. Bohužel se nikdo takový nenašel. Pohádková chalupa už je otevřena jen o víkendech a naposledy své návštěvníky přivítá 3. října. Poté se přestěhuje na zámek v Klášterci nad Ohří.

Jednou z oblíbených postaviček majitele je Šumavous, který mu je dokonce podobný. „Každý říká, že ho asi někdo dělal podle mě, ale to není možné, protože Šumavous tady byl už dávno,“ pousmál se Milan Poláček.

Z chalupy se stane domeček na bydlení. Všechny pohádkové postavičky však najdou svůj nový domov. Vládnoucí Šumavous a víla Šumava by na Šumavě měli zůstat. Kam půjdou, se ještě uvidí. Se svými návštěvníky se chalupa rozloučí 3. října tradiční drakiádou a bramboriádou.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio