Pohádkové turistické stezky ve Spáleném Poříčí jsou letos tahákem pro turisty

30. červenec 2020 14:35

Cyklovýlety do Brd, výšlap na rozhlednu nebo plnění úkolů na pohádkové turistické stezce pro rodiny s dětmi. To vše zajímá turisty, kteří navštíví Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku. Pro mapy nebo rady do tamního infocentra podle jeho zaměstnanců letos míří rekordní počet turistů.

„Letos je o naše služby v našem infocentru velký zájem. Byli jsme překvapeni, protože koronavirus sice turistiku trochu zbrzdil, ale řekla bych, že s o to větším nadšením potom lidé jezdí po menších cílech, menších městečkách a objevují turistiku v České republice. V posledních zhruba dvou měsících máme denně okolo stovky návštěvníků. Největší zájem je o naše pohádkové turistické stezky, a v posledních dnech je také velký zájem o koupání a vodopády pod hrází Hvížďalky,“ uvedla vedoucí infocentra ve Spáleném Poříčí Ivana Paseková.

Pohádkové stezky v okolí Spáleného Poříčí jsou tři: Loukou a lesem za pohádkou, Za mlynáři od Bradavy a Perličky víly Terezky. Každá je jiná i jinak dlouhá. Všechny ale spojuje stejný pohádkový průvodce, kreslená postavička z pera kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. Ke každé stezce dostanou turisté leták s podrobným popisem trasy a mapkou.

A kdo se nechce vydat za pohádkou, může si zkusit projít novou naučnou stezku lesem Pastviště. Její součástí je sedm zastavení, na kterých se návštěvníci dozví řadu zajímavostí ze života obyvatel lesa. Také zde ale objeví zmínky o historii Spáleného Poříčí, o přestřelce na konci 2. světové války nebo o jednom slavném místním rodákovi, Páteru Františku Ferdovi.

Stálicí posledních let jsou Brdy

Oblíbenou lokalitou turistů jsou samozřejmě také Brdy. Právě do Chráněné krajinné oblasti míří na výlety hlavně cyklisté. „Teď o prázdninách jezdím do Brd tak jednou za 14 dní. Někdy i jednou za týden, podle toho, jak mi to vyjde. Láká mě sem krásná příroda a to, že tu stále není tolik turistů. Moc se mi tu líbí,“ popsal pan Martin.

Rušno je i ve Strašicích na Rokycansku. „Letos jezdí o hodně více cyklistů. Když se projde obcí o víkendu, nedá se kde zaparkovat. Parkoviště je plné a lidé parkují až v obci. Provozujeme tu i turistickou ubytovnu a zájem je zhruba o 20 až 30 procent vyšší než v loni,“ Hodnotí návštěvnost pracovnice infocentra ve Strašicích na Rokycansku Renata Převrátilová.

Kolik návštěvníků ročně navštíví Brdy, se přesně určit nedá. Oficiální statistiky totiž neexistují.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio