Pojďte s námi do muzea, kde se navrací panenkám jejich ztracená krása

2. duben 2021 17:30, aktualizováno

Jiřina Havlová provozuje v Plzni muzeum, kde vystavuje panenky a věnuje se také jejich opravám. Její šikovnost a cit pro detail dokáží rozbitým panenkám, některým do slova na střepy, znovu vrátit jejich krásu. Panenkám zhotovuje také oblečení a botičky.

„Tady před sebou mám puntíkaté krásné šatičky, které patří potom na takovouhle starou chodičku. To je panenka ze šedesátých let, a protože to šiju podle originálu, tak opravdu dbám na to, aby tady byly volánky, kanýrky, kalhotky,“ řekla Jiřina Havlová.

Plzeňské Muzeum panenek paní Jiřiny Havlové

K výrobě botiček používá kůže, které ve formě zbytků získává od ševců. „Panenky potřebují mít krásné staré botičky, takže je dělám podle starších návrhů,“ uvedla provozovatelka muzea, která při výrobě dbá na každý detail. „Pak mám tady i kopyto, na které namáčím kůži ve vodě, nechám ji chvilku zaschnout a to kopyto mi hezky vytvaruje tvar nožičky,“ popsala.

Oprava panenek

U rozbitých panenek se paní Havlová věnuje kosmetickým opravám, spravováním různých mechanismů, a když je potřeba, tak dává dohromady i střepy a navrací panenkám zpět jejich tvar. „A když i střepy chybí, to vůbec nevadí. Vyberu model panenky, kterou tady mám a vyrobím totožný střep. Na to používám klasickou modelínu. Z toho si udělám formu, vylívám to tím plastem a ono se to krásně vytvaruje," prozradila Jiřina Havlová, která se zabývá panenkami od roku 2006.

Muzeum bylo otevřeno 1. srpna 2020 a jak říká Jiřina Havlová je s plánem. To znamená, že se panenky budou v různém období měnit. Ve své sbírce má 2 500 panenek.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio