Pokojovky trpí nedostatkem slunce. Pomozme jim překlenout těžké období

7. únor 2017

Většina pokojových rostlin pochází z teplých krajin, proto v našem mírném pásmu trpí. Mladé bledé lístky je potřeba ostříhat. A vůbec nic nezkazíte, když po ostříhání uštědříte květinám ránu jistoty. Postříkejte je přípravkem proti hmyzu, který se může skrývat v neduživých listech.

Každou pokojovou květinu odneste do vany, zaklepejte s ní tak, aby odpadly všechny suché listy, osprchujte ji a řádně prohlédněte. Naprostá většina květin vyžaduje zkrácení. U ibišků a fikusů benjaminů už to mělo být.

„U oleandrů je lepší tzv. střídavý řez. Teď v předjaří je očistěte od poškozených a oslabených větví. Ty zdravé zachovejte. Mnohdy tam jsou už poupata. Druhá probírka by měla následovat až v červenci, po odkvětu prvních květů. Mezitím narostou nové vrcholy, které pokvetou zase až na konci léta, takže bude stále na co koukat,“ radí zahradník František Hlubocký.

Fascinující amarylis

Je až neuvěřitelné, jakou rychlostí vykvete z poměrně nezajímavé rostliny obrovský květ. Ale pozor, nebuďte nedočkaví. Amarylis potřebuje přežít zimu na poměrně teplém místě. Nejlépe mu je v ložnici pod postelí. K přezimování nepotřebuje mít světlo, ale teplota by neměla spadnout pod patnáct stupňů. Nechte tam a nezalévejte. Jakmile uvidíte, že poupě raší, vyndejte květinu ven, vyměňte starou zeminu za novou, dejte na okno, zalévejte a ošetřujte. Brzy se dočkáte nádherného květu.

Hvězdník

Květ ze zoufalství?

„Je tam určitý pud sebezáchovy. Rostlinu musí něco vyprovokovat, aby vykvetla. Důležité je dodržet jasnou periodu sucha a klidu. Jenom tak květinu donutíme usnout. A ta si pak říká: Pozor, je sucho, musím vytvořit květ, aby byla semena, abych zachovala rod,“ směje se František Hlubocký.

Únor, měsíc těšení a naděje

Zahradnici v únoru začnou vytahovat fuchsie, pelargonie a begonie ze sklepa a přemýšlejí o tom, jaká semena zasejí. Nahlížejí do katalogů a vybírají.

Víte, že existuje semeno pro psy a pro kočky? I naši domácí mazlíci se občas rádi popasou na něčem zeleném. V sáčcích s krásnými obrázky koček a psů ale není nic jiného, než semínko ječmene. Obyčejný klíčící ječmen je úžasně zdravá pochutina nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Stačí semínka naset na vatu nebo na čistý písek, nechat v teple a na světle a čekat, až vyklíčí.

5 rad Františka Hlubockého pro setí paprik a rajčat:
  1. Zvolte dobré, kvalitní semeno, ideálně nově zakoupené.

  2. Používejte lehký, vzdušný substrát, dají se koupit už předpřipravené substráty pro výsevy.

  3. Naprostá většina paprik nepotřebuje ke klíčení světlo, stačí je nasypat na substrát, lehce „pocukrovat“ zeminou, orosit, ale pozor na velké přemokření. Překrýt novinami, které drží vlhko a mikrotenem.

  4. Dejte je na nejteplejší místo, jaké doma máme. Ideální místo je v kuchyni, nahoře na kredenci. U topení je už moc velké vedro. Ideální teplota je dvacet pět, dvacet šest stupňů.

  5. Jednou za tři dny zkontrolujte, navlhčete a jakmile začnou semena klíčit, přeneste na světlo. Pak začněte rozsazovat. U paprik to trvá čtrnáct dní až tři týdny, rajčata klíčí o něco dřív.

autor: jsl
Spustit audio