Pokud při májovém houbaření najdete hodně smržů, uvařte si z nich puding
Smrže sice na pohled nepůsobí vábně, ale o to lépe chutnají. Podle mykologa Zdeňka Hájka můžete tyto houby sušit, nakládat i si z nich připravit různá jídla.
Jelikož jsou smrže duté houby, dají se i nadívat masovou směsí. „Před nadíváním je ovšem musíme spařit horkou vodou,“ radí předseda Mykologického klubu Plzeň, „protože mají velmi křehké plodnice. Když je spaříme, změknou a už se nám nerozpadávají.“
Mezi starší recepty s využitím smržů patří vrstvený puding, který můžete vyzkoušet stejně jako mykolog Zdeněk Hájek.
Puding ze smržů
- 250 g vlasových nudlí
- 250 g šunky
- 500 g smržů
- máslo
- sůl
- strouhaný sýr
- 2 vejce
Vlasové nudle uvaříme ve slané vodě, scedíme a přidáme k nim nadrobno nakrájenou šunku.
Drobně nakrájené smrže smažíme asi 5 min. na másle se solí.
Smícháme 2 lžíce másla, strouhaný sýr a 2 vaječné žloutky. K tomu přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Formu na puding naplníme tak, že střídáme vždy vrstvu šunkových nudlí, smržů a pěny se sýrem.
Vaříme ve vodní lázni přibližně hodinu.
Podáváme teplé, můžeme přidat čerstvé zelené bylinky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.