Pokus o knoflíkový rekord nevyšel, ale sbírka je obrovská

Více než 100 kilogramů knoflíků nasbírala Líza Honomichlová z Černošína. Její píle byla oceněna výstavou v černošínském muzeu, odtud pak knoflíky putovaly do tachovského muzea a teď je můžete obdivovat v muzeu v Sokolově.

Paní Líza Honomichlová nejdříve iniciovala sbírku knoflíků s vidinou pokoření českého rekordu. Po výzvě v médiích a na sociálních sítích začaly knoflíky chodit poštou, nebo je lidé přímo dopravili do Černošína. Na rekord to nestačilo, ale přesto má majitelka ze sbírky velkou radost.

Ve sbírce jsou knoflíky miniaturní i velké, různých tvarů a materiálů. "Mám ráda ty kovové a dětské ve tvaru zvířátek. Ale jsou tu i dřevěné, plechové, plastové, nitěné, skleněné a další. Každý se můžete přijet podívat," láká Líza Honomichlová. A můžete vidět i zajímavé rarity. Ve sbírce je například knoflík z roku 1890 z dobového obleku.

Výstavu pod názvem Nejen kulaté knoflíky mohou zájemci navštívit až do 27. března v 1. patře zámku v Sokolově. Otevřeno je od středy do neděle v čase 9 – 12 a 13 – 17 hodin.

Spustit audio