Policie obvinila dvě ženy a muže kvůli smrti dvou chlapců na jezeře Lhota u Prahy

22. říjen 2018 13:36

Středočeští policisté v pondělí obvinili kvůli srpnovému utonutí dvou chlapců na jezeře Lhota u Prahy tři lidi. Potvrdila to Radiožurnálu policejní mluvčí Markéta Johnová.

Dvě ženy a jednoho muže viní policie z usmrcení z nedbalosti. Jestli jde o zaměstnance koupaliště, ale Johnová nepotvrdila. Na obvinění jako první upozornila Česká televize.

„Obvinili jsme tři osoby. Jedná se o dvě ženy a jednoho muže. Obvinili jsme je z trestného činu usmrcení z nedbalosti, kde jim hrozí trest odnětí svobody ve výši jeden až šest let. Vzhledem k tomu, že na případu stále ještě pracujeme, nebudeme v tuto chvíli sdělovat žádné bližší informace, ani co se týká obviněných,“ řekla Radiožurnálu Johnová.

Chlapci se na koupališti utopili 2. srpna. Ve vodě je našli asi po dvou hodinách od nahlášení potápěči. Záchranáři již chlapcům nedokázali pomoci, resuscitace byla neúspěšná.

Podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Ředitel areálu Robert Nedvěd řekl již dříve serveru iDNES, že zaměstnanci areálu Lhota podle něj udělali pro záchranu dětí maximum. Česko-vietnamská společnost žádá vyšetření události.

Server Blesk.cz s odvoláním na svědky již dříve uvedl, že chlapci zmizeli dřív, než byla událost nahlášená na tísňovou linku, matkám ale nikdo nevěnoval pozornost, zaměstnankyně koupaliště se prý ženám vysmívaly. To ale ředitel koupaliště Robert Nedvěd odmítl v rozhovoru po Radiožurnál. Obě ženy prý mluvili jen vietnamsky a obsluha jim nerozuměla.

Televize Prima s odvoláním na svědky události uvedla, že se do řešení situace vložili další návštěvníci koupaliště. Pracovnice koupaliště ale podle nich nechtěly vyvolávat chaos a obtěžovat návštěvníky.

V neděli 5. srpna se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci za utonulé chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.

autor: tch | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio