Policie spustila první POL POINT v Plzeňském kraji

9. září 2022 13:36, aktualizováno

V Plzeňském kraji funguje první POL POINT, a to v Městě Touškov. Jde o místo, kde lidé můžou nahlásit páchání trestného činu nebo přestupku prostřednictvím videohovoru s policistou. Primárně má jít o doplnění služeb policie, a to především tam, kde je policejní dozor nedostatečný.

Na náměstí v Městě Touškově funguje nový POL POINT. Jde o alternativu pro podání jakéhokoliv oznámení trestného činu nebo přestupku na policii, které není nutné nahlašovat ihned. Nejedná se však o náhradu tísňové linky 158. Jde jen o rozšíření služeb policie.

Servis v Touškově je plně bezobslužný a veřejnost se spojí prostřednictvím videohovoru s policistou ze Středočeského kraje. „Za tímto účelem vzniklo i speciální oddělení – Oddělení příjmu trestních oznámení,“ vysvětlil ředitel policie Středočeského kraje Václav Kučera. Právě ve Středočeském kraji mají s POL POINTY největší zkušenost. Provozují jich 30.

Ve středních Čechách fungují první POL POINTY od začátku roku 2021. Každý měsíc policisté zaevidují cca 100 oznámení. Některé POL POINTY jsou poloobslužné. Jedná se o místnosti na obecních úřadech, které jsou závislé na pracovní době daného úřadu a spouští ho pouze obsluha.

Nejčastěji lidé přes POL POINTY řeší podvody páchané na internetu a majetkové věci. V brzké době mají vzniknout další POL POINTY v Plzeňském kraji. A to třeba na Folmavě, ve Starém Plzenci, v Plané a také ve Zbiroze.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio