Policie zesiluje v době dušiček hlídky na hřbitovech a v jejich okolí

2. listopad 2017

Na dnešní den připadá Památka zesnulých. Policisté proto už od začátku týdne víc kontrolují hřbitovy, kam míří davy pozůstalých, a taky jejich okolí. Snaží se odradit případné zloděje a varovat lidi, aby byli na své věci opatrní.

Policejní kontroly probíhají na hřbitovech po celém Plzeňském kraji. Jedním z kontrolovaných míst, byl i hřbitov v Radobyčicích u Plzně.

„Především se zaměřujeme na interiér vozidla, co všechno si tam řidiči nebo spolucestující nechávají. Hned u prvního kontrolovaného vozu jsme zjistili, že si tam řidič nechal za přední sedačkou nějakou tašku a sportovní obuv. I takové, na první pohled nezajímavé věci, se dnes bohužel kradou. Čím je vozidlo starší, tím menší je zabezpečení, a tím snáze se pachatel do něj může dostat. Stačí mu třeba jen šroubovák, páčidlo či drát a auto otevře i během pěti minut,“ popsala policistka Nela Kajerová.

Podle strážníků je u aut výhodou, když mají ztmavená skla, protože v tom případě, i když nějaké věci ve vozidle majitel nechá, nejsou tolik vidět. Další z variant, jak zabránit zloději v loupeži je to, že v autě jeden člověk počká.

Policejní hlídky se nesoustředí jen na zaparkovaná auta, ale obhlížejí i samotný hřbitov

Zaprvé upozorňují návštěvníky, aby nikde nenechávali své opuštěné věci a zadruhé kontrolují, zda nejsou poničené samotné hroby.

„Všímáme si osob, které se zdržují nejen na hřbitově, ale i v jeho okolí. Kontrolujeme i to, jakým způsobem se lidé po hřbitově pohybují a zda neodkládají svoje věci, i když jdou jen napustit vodu nebo vyhodit staré květiny. Na všechny zjištěné prohřešky návštěvníky hned upozorňujeme,“ doplnila Nela Kajerová.

V souvislosti s Památkou zesnulých policisté očekávali zvýšený pohyb nejen na hřbitovech, ale i na silnicích, a tak byly na území celého Plzeňského kraje vyhlášeny dny zvýšeného dohledu.

autoři: mkl , jik
Spustit audio