Policisté měřili rychlost na silnicích. Akce se bude opakovat v pátek

10. srpen 2021 21:15, aktualizováno

Za první pololetí zemřelo kvůli nepřiměřené rychlosti 78 lidí, dalších 195 se těžce zranilo. 65 000 řidičů překročilo na silnici maximální povolenou rychlost. Takové jsou letošní policejní statistiky. Policisté se právě na takové přestupky aktuálně zaměřují.

Mobilní radary policistů se v dnešních dnech nacházejí na stovkách míst. Jedním z nich byl i Tymákov u Plzně, kde rychlost policisté měřili hodinu. Tady prý lidé často maximální povolenou rychlost nedodržují. Policisté však právě zde během měření neobjevili nikoho, kdo by obcí projížděl příliš rychle. Řidiči jezdili podle předpisů.

Policejní kontrola rychlosti

„Tady si to lidé zkracují na Rokycany, takže jezdí rychle. Mezi baráky, kde je nová zástavba, je široká silnice a každý tam jezdí třeba 60 km/h, a právě tam si hrají děti na koloběžkách, takže to je nebezpečné,“ poznamenal řidič Lukáš.

Policisté jsou schopni zaměřit rychlost projíždějícího auta na 70 až 150 metrů.

Některá auta však policisté i náhodně zastavili. U nich už se problémy objevily. Měli buď propadlou technickou kontrolu, propadlý řidičský průkaz, nezapnuté bezpečnostní pásy nebo jim chyběly doklady od přípojného vozíku. Policejní akce zaměřená na intenzivní měření maximální povolené rychlosti na silnicích se bude opakovat opět v pátek.

V celém Plzeňském kraji řidiči maximální povolenou rychlost občas překračují. „V loňském roce jsme řešili 3 731 dopravních nehod a jako druhá nejčastější příčina byla právě rychlost, a to v počtu 814,“ uzavřela policejní mluvčí Michaela Reindlová.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio