Policisté na lyžích brázdí šumavské sjezdovky. Upozorňují na pravidla chování na horách

19. únor 2023 09:02

Lyže, hůlky a helma – i s takovým vybavením vyrážejí policisté do šumavských areálů, třeba na Železnorudsku. Při preventivní akci upozorňují návštěvníky na to, jak předcházet problémům na horách. Zároveň jim rozdávají dárky, třeba reflexní přívěsky a vesty.

„Já jsem překvapená a přijde mi moc fajn, že se dělá i taková osvěta. Je dobře, že tu hlídkují, teď byl ten nešťastný případ chlapce na Slovensku, myslím, že jenom to, že lyžaři uvidí příslušníky, působí preventivně,“ chválí Pavlína z Plzně.

Policisté mají v lyžařském areálu stánek, další hlídka se pohybuje přímo na sjezdovce. „Na lyžích umíme. Vzhledem k tomu, že jsme místní, vyrůstali jsme tady, tak se to dá předpokládat,“ usmívá se policistka Petra Vychodilová.

Čtěte také

Základním pravidlem pro chování na sjezdovce je podle ní tolerance vůči ostatním lyžařům. „Koukat, kam jedu, jestli tam někdo není. Přizpůsobit i rychlost,“ popisuje.

„Policisty na horách jsem ještě nikdy nepotkal. Je to zajímavé a určitě to bude pomáhat,“ komentuje Honza z Rokycan.

Akce má působit především preventivně. „S návštěvníky hovoříme o pravidlech, která se mají dodržovat, o respektování ostatních, přizpůsobení rychlosti svým schopnostem. Řidiče upozorňujeme, aby ve vozidlech nenechávali cenné věci a parkovali na místech, která jsou k tomu určená, aby v případě potřeby neznesnadňovali průjezd složkám integrovaného záchranného systému,“ dodává policejní mluvčí Hana Kroftová.

V podobných preventivních akcích chce policie pokračovat v průběhu celého cyklu jarních prázdnin.

Spustit audio

Související