Politici zamířili na Domažlicko a Tachovsko. S  policisty a hasiči jednají o bezpečnosti v příhraničí

22. duben 2013

Bezpečnost v příhraničí a integrovaný záchranný systém jsou hlavními tématy dvoudenního setkání v Plzeňském kraji. Účastní se ho vedení kraje, poslanci a senátoři z regionu a také hasiči a policisté. V delegaci jsou zejména politici sociální demokracie, která v kraji spolu s komunisty vládne.

Dopoledne se na krajském úřadě potkali se šéfem policie v Plzeňském kraji a dalšími představiteli integrovaného záchranného systému. Jedním z témat byla letecká záchranka, která sídlí v Líních a provozuje ji armáda, což je republikový unikát. Politici navrhují, aby to tak bylo do budoucna i jinde, aby zkrátka leteckou záchranku zajišťoval stát.

Odpoledne pak delegace zavítala na Domažlicko, konkrétně na policejní služebnu ve Folmavě a také na tamní tržiště. Problematika bezpečnosti v příhraničí je totiž palčivé a hodně aktuální téma. Právě v příhraničí totiž v poslední době nabral na obrátkách drogový byznys, kdy si zejména Němci přijíždějí k nám na tržnice pro drogy, pro pervitin nebo jak Němci říkají "crystal".

Právě kvůli drogovým trestným činům, ale i jiné kriminalitě, letos policie zřídila ve Folmavě svou novou služebnu. Odpoledne zavítali politici také do hasičské zbrojnice v Domažlicích, večer se přesunou do Stříbra.

Zítra se bude jednat za hranicemi, v německém Weidhausu. Němci totiž dlouhodobě volají po tom, aby česká strana proti drogovému byznysu zasáhla. Zejména v tržnicích, kde už dávno není hlavním artiklem oblečení, ale je zde podhoubí pro drogové kšeftování. Setkání se zúčastní i němečtí policisté, politici nebo starostové obcí. Odpoledne se česká delegace přesune do Tachova a navštíví sídlo hasičů.

Politici chtějí díky těmto setkáním získat přímo na místě vhled do problematiky, o níž rozhodují z poslaneckých nebo senátorských lavic. Jak říkají, na základě zkušeností pak můžou navrhovat změny v zákonech.

autor: lum
Spustit audio