Pomník generála Pattona v Plzni bude

28. červen 2005

Plzeň vypíše veřejnou architektonickou soutěž na pomník generála George Pattona, jehož jednotky v květnu 1945 osvobodily západ Čech. Soutěžní podmínky na sochu legendárního amerického generála schválili plzeňští zastupitelé. Pattonova socha měla stát v Plzni letos v květnu. Z plánu ale nakonec sešlo, neboť se zvedla vlna odporu proti sochaři, jenž byl veden jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti. Od projektu odstoupila i radnice, které vadilo, že realizace pomníku nebyla řešena průhledně veřejnou soutěží.

V Plzni měla původně stát generálova socha, podle radního Stanislava Hajného ale nakonec podmínky umožní i jiné ztvárnění pomníku.. Návrhy posoudí odborná porota a doporučí zastupitelstvu. To by pak mělo rozhodnout, zda se bude vítězný návrh realizovat. Pomník bude umístěn před kulturním domem Peklo, kde bylo letos otevřeno Pattonovo muzeum.

Logo

Plzeň v poslední době vypsala dvě veřejné architektonické soutěže. Z jedné vybrala porota návrh na řešení prostoru po domu U zvonu v centru Plzně, který musel být odstřelen po záplavách v roce 2002. Letos zas odborníci vyhodnotili architektonický návrh na zhotovení tří kašen pro centrální náměstí. Obě soutěže vyvolaly rozporné názory politiků i veřejnosti, zastupitelé ale nakonec ani jednu realizaci vítězného projektu nepodpořili.

Sochu generála Pattona chtěl původně v Plzni odhalit místní Military Car Club. Proti sochaři Jaroslavu Bockerovi se ale zvedla vlna protestů kvůli jeho minulosti. Nakonec monumentální bronzovou sochu odhalila 7. května radnice v Dýšině nedaleko Plzně.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio