Pomocné tlapky slaví 20. narozeniny a 244 předaných psů

2. únor 2021 19:40, aktualizováno

20 let činnosti slaví 6. února 2021 nezisková organizace Pomocné tlapky. Za tu dobu úspěšně vychovala a předala 244 psů – 125 asistenčních, 96 šikovných společníků, 14 vodících a 9 rezidenčních canisterapeutických psů. Asistenční psy poskytuje společnost klientům do užívání zdarma.

Naší specializací je výcvik psů pro děti postižené s autismem nebo ADHD, kde máme velmi dobré výsledky. Cvičíme také psy pro epileptiky. Zvládnou přivolání pomoci a pomoc pacientovi po záchvatu. Např. otočení do stabilizované polohy, podání krabičky s léky, či ručníku,“ říká Hana Pirnerová, ředitelka neziskové organizace Pomocné tlapky a dodává: „Každý pes je originálem, stejně tak, jak jsou originální naši klienti.“

Jedním ze spokojených majitelů psa od Pomocných tlapek je i Jarka Machová: „Sháněla jsem pro sebe asistenčního psa. A šťastná náhoda mi přivedla do života Pomocné tlapky. Po těch 20 letech už mám od nich třetího asistenčního psa a žádat o psa u jiné organizace mě ani nenapadlo." Její přítel Ladislav Metelka vysvětluje, proč jsou u Pomocných tlapek spokojeni: „Dlouhodobě se snažím sledovat dění ve světě asistenčních psů, u nás a v zahraničí a za těch 20 let jsem poznal, že Pomocné tlapky patří ke skvělým organizacím i v mezinárodním srovnání.“

Asistenční psi ovládají desítky povelů

Pomocné tlapky cvičí asistenční psy. Takový pes částečně nahrazuje službu osobních asistentů nebo rodinných příslušníků a snižuje závislost klientů na této péči, zvyšuje samostatnost a sebevědomí. Pes ovládá desítky povelů: otevře a zavře dveře, rozepne zip, sundá rukavice, ponožky, podá předměty z různých materiálů, přivolá pomoc, otevře pračku, vyndá prádlo, podá kolíčky na prádlo atd.

Dále cvičí tzv. Šikovné společníky, určené pro klienty těžce tělesně postižené, kteří nejsou schopni plně komunikovat se psem, ale jeho přítomnost a asistence napomáhá rehabilitaci, rozvoji motoriky a případně mentálnímu rozvoji. Pes plně asistuje i třetí osobě, které pomáhá při péči o klienta, např. odnáší plenky, otvírá dveře matce, která nese 30 kg těžké dítě atp.

Organizace Pomocné tlapky následně pečuje o psy ve formě rekondičních setkání, poradenství od trenérů a procvičování povelové techniky po celou dobu služby psa. Dále vzdělává především v oblasti péče o psa a zdravovědy, ale také dodává dotované krmivo, či zajišťuje veterinární servis.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio