Pomocné tlapky slaví 20. výročí. Organizace vychovala přes dvě stovky psů

13. září 2021 12:10, aktualizováno

Nezisková organizace Pomocné tlapky byla první společností v republice, která před 20 lety začala cvičit asistenční psy. Za tu dobu vychovala víc jak dvě stovky vodících, asistenčních, nebo canisterapeutických psů pro tělesně hendikepované klienty. V poslední době ale začala cvičit asistenční psy také pro psychicky nemocné lidi.

„Příprava asistenčního psa trvá dva roky. My připravujeme už miminka v tak zvané předvýchově do roka a pak jim věnujeme speciální výcvik. Příprava za ty dva roky spolkne až 300 tisíc korun,“ vysvětlila ředitelka neziskové organizace Pomocné tlapky Hana Pirnerová.

Asistenční pes sundává ponožku

Vysoká cena je tak důvodem proč je organizace závislá nejen na podpoře různých sponzorů, partnerů a jednotlivců, ale také na vlastní snaze shánět potřebné finance pro výcvik psů. Budoucí klienti totiž dostanou psa do užívání zdarma. „Máme ale obavu, že následkem celé situace okolo covidu, když se nebude dařit lidem a firmám, bude to mít dopad i na neziskovky,“ řekla Hana Pirnerová.

Vycvičení psi čím dál častěji pomáhají i lidem s psychickým handicapem

V Pomocných tlapkách cvičili dosud psy převážně pro tělesně handicapované lidi. V poslední době se ale na organizaci začali obracet úplně noví klienti, kterými jsou psychicky nemocní lidé. „Bohužel se na nás obrací třeba ženy, které trpí posttraumatickým syndromem, jež byly týrané. Před deseti patnácti lety jsme o tom vůbec neslyšeli. Teď máme za sebou první výcvik speciálního psa na podporu člověka s psychickým handicapem,“ popsala Hana Pirnerová.

Takový pes slouží podle Hany Pirnerové hlavně k podpoře sebedůvěry doprovodu. „Když si představíte, že žena byla týraná chlapem několik let a nikdo jí nepomohl, není ochotná vyjít z domova, není schopná jít nakoupit, k lékaři, tak ten pes, tím že je vedle ní, jí donutí jít s ním na procházku a dá jí tu důvěru. Ono se to těžko vysvětluje člověku, který nikdy neměl zkušenost s nikým, kdo ho mučil psychicky. Ale pro tyto lidi bývá ten pes jediným parťákem, a ten pes jim špatně neradí, jen je vyslechne, což je to nejcennější,“ dodala.

Ročně vychová nezisková organizace Pomocné tlapky se sídlem ve Starém Plzenci zhruba dvanáct psů. Za dvacet let její existence pak dohromady vycvičila 245 psů.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio