Pomocné tlapky vycvičily Roneyho. Pomůže malému autistovi

25. listopad 2019 07:20
Zprávy

Ondra není obyčejný malý kluk. Trpí autismem. Už brzy bude ale jeho svět o něco veselejší, dostane totiž nového psího kamaráda. Roneyho vycvičili odborníci ze sdružení Pomocné tlapky.

Roney i Ondra o uplynulém víkendu v plzeňském obchodním centru Olympia absolvovali závěrečnou zkoušku. Asi hodinu se spolu pohybovali v místech, kde je hodně lidí. Prošli prodejnu potravin a Roney musel dokázat, že ho třeba nádherná vůně čerstvého pečiva nechá absolutně chladným. Ondra se psem se také projeli výtahem, po eskalátoru a vyzkoušeli návštěvu restaurace. I tady musel Roney bez problémů odolat všem vůním. Na celou zkoušku bedlivě dohlížel komisař. Ondra i Roney všechno dobře zvládli.

Ondru přibližně před rokem pokousal velký dobrman a chlapec se psů velmi bál. Roney ho nyní může všech strachů pomalu zbavovat. A daří se to. Ondra už Ronyemu hází míček, bere si ho z jeho tlamy a dokonce už mu dal i pusu.

Pomocné tlapky pomohly vycvičit 230 asistenčních psů

Výcvik psa je velmi náročný a někdy může trvat až dva roky. Obvyklá cena výcviku je 250 tisíc korun. Ne každý pes se hodí pro každého klienta a také už dávno neplatí, že asistenční psi pomáhají jen nevidomým. Svého asistenčního psa mohou mít autisté jako je Ondra, dále diabetici, epileptici a další.

Vždy je nejprve nutné vybrat ke klientovi povahově vhodného psa. Velkou roli hraje životní styl klienta a zvyklosti v rodinně. Výcvik začíná už ve štěněcím věku. Časem dojde na secvičování nejprve na neutrální půdě, pak přímo doma u klienta. Je toho hodně a trvá to dlouho, ale snad i Ondra bude dalším důkazem, že to všechno má smysl.

Fiona a Jonáš taky pomáhají

Příběhů, v kterých hraje hlavní roli asistenční pes jsou stovky. Třeba Lukáš je autista a ještě v šesti letech neuměl mluvit. Odmítal jakékoli změny, nerozuměl si s rodinou, křičel a vztekal se. Pak do jeho života vstoupila Fiona a stal se zázrak. Lukáš se uklidnil, začal dokonce závodně plavat a stal se z něj dokonce mistr republiky.

Eliška a Bára mají také psího pomocníka. Obě se velmi bály cizí společnosti. Občas to končilo nekontrolovaným pláčem. Teď mají psa Jonáše, který dokáže perfektně odvádět pozornost děvčat od strachu. Eliška s Bárou už nyní nemají problém zajít třeba na pouť nebo na výstavu.

 

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio