Pomocné tlapky ze Starého Plzence slaví 22. výročí

23. únor 2023 18:17, aktualizováno

Organizace Pomocné tlapky ze Starého Plzence slaví 22 let od svého založení. Její členové zpočátku připravovali asistenční psy pro tělesné postižené, dnes je jejich záběr mnohem širší.

Pomocné tlapky slaví 22. narozeniny

Tým Pomocných tlapek ušel za dvě desetiletí velký kus cesty a nyní dokáže vycvičit i psy, kteří hlídají hladinu cukru u diabetiků, fungují jako společníci dětí s autismem nebo pomáhají epileptikům. Příprava každého pejska trvá zhruba osm měsíců a klienti se s ním nejdřív seznamují při secvičování ve speciálně upraveném bytě ve Starém Plzenci. To je i případ rodiny Koptových z Prahy, které organizace nyní předává pejska Ricka.

„Rick je náš druhý pomocník, před ním jsme měli pejska Elviska. Můj manžel Jiří trpí roztroušenou sklerózou a v tuto chvíli už je kvadruplegik, pro něj je tedy zásadní pomoc třeba při otevírání dveří nebo rozsvěcení,“ říká Monika Koptová. „Já jsem epileptička, Rick mi pomáhá po záchvatu, kdy mě olizuje a já se díky tomu rychleji proberu. A naše obě děti mají ADHD a moc jim prospívá canisterapie. Pro syna je navíc Rick takový parťák, ke kterému si může lehnout a vypovídat se ze všech svých bolístek.“

Pomocné tlapky slaví 22. narozeniny

Pomocné tlapky už předaly klientům přes 250 psů. Současná cena jednoho asistenčního psa se pohybuje kolem 300 tisíc korun. Pomocné tlapky nyní výcvik financují hlavně ze sponzorských darů a grantů. Klienti od nich pejsky dostávají zcela zdarma.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio