Pondělí: Česká kuchyně

28. duben 2014

Preferujete českou kuchyni nebo jste příznivci cizokrajných pokrmů? Jaké jídlo patří mezi vaše oblíbené? Vaříte rádi? Jste spíše konzumenty masových jídel nebo volíte vegetariánská jídla? Podělte se s ostatními posluchači o rodinné recepty. Zastáváte názor, že jídlo by mělo kromě dobré chuti lahodit i oku?

Česká kuchyně je spřízněná s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní. Je výrazně ovlivněna polohou České republiky, která má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel.

Důležitou součástí naší tradiční kuchyně je polévka – ať už bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda nebo houbová polévka. U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbené jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo-knedlo-zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.

Nezastupitelnou úlohu hrají také omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako příloha k masu se používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.


Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.