Pondělní Noční linka: Lidé bez domova - znáte jejich příběhy?

18. leden 2021

Znáte lidi, kteří se v takové situaci ocitli a skončili jako bezdomovci? Jak se díváte na tyto lidi, posuzujete je individuálně? Znáte příběh nějakého konkrétního bezdomovce, pomáhali jste mu? Zažili jste vy nebo někdo z vašich známých nějaký čas život na ulici? 

Jak snadno člověk může ztratit střechu nad hlavou? Myslíte si, že vám by se to stát nemohlo? Kdo podle vás končí bez domova na ulici?

O lidech bez domova slýcháme, potkáváme je, některé možná znáte i osobně. Ne vždy tito lidé skončili na ulici vlastní vinou. Je snadné někoho odsoudit, dívat se na něj přes prsty, když neznáme jeho životní příběh.

Znáte nějakého bezdomovce s konkrétním příběhem? Možná ztratil práci, neměl na splátky, rozpadl se mu vztah a skončil na ulici. Možná i vy jste se dostali do složité situace, která vyústila až ztrátou střechy nad hlavou, možná máte mezi bezdomovci nějakého známého, kterému i pomáháte a znáte jeho situaci a víte, co ho v životě potkalo.

Někdo si ovšem mohl vybrat život na ulici zcela sám, dobrovolně a může mu takový styl života vyhovovat.

O lidech bez domova si budete povídat v dnešní Noční lince s moderátorem Karlem Sladkým a možná nás necháte nahlédnout do konkrétních příběhů lidí, kteří se ocitli na ulici, ale neztratili naději a dokázali se opět odrazit ode dna a postavit na vlastní nohy.

K tématu můžete Karlovi napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.