Pondělní Noční linka: Velikonoční pondělí. Přišli jsme k vám na koledu!

22. duben 2019

Jaká byla pomlázka? Nezapomněli na vás letos koledníci? Bylo i u vás doma dnes pořádně veselo? Jak jste prožili Velikonoční pondělí - možná i jinak než pomlázkou? Vyrazili jste s pomlázkou nebo i bez ní na výlet? Jak jste využili krásné počasí?

Chlapci a muži na Velikonoční nebo také Červené pondělí chodili od domu k domu, aby "vyšlehali" dívky a ženy. Původem pohanská tradice mrskání dívek má paradoxně poetický význam. Muži tak o dívku projevují zájem. Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou nebo jalovcem mělo ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost.

Na Moravě koledníci dívky navíc polévají vodou a není výjimkou, že je dívka rovnou vymáchána v potoce nebo ve vaně. Oblíbené je i stříkání nepříliš voňavými parfémy s prošlým datem spotřeby.

Víc než polovina Čechů si myslí, že je důležité dodržovat tradiční hodnoty a zvyky.

Jaké bylo Velikonoční pondělí u vás? Přišli koledníci a měli jste dost vajíček pro všechny? Na vaše příběhy a vyprávění se už teď těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Příspěvek k tématu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio