Popeláři teď mají plné ruce práce. Lidé totiž produkují nejvíce odpadu z celého roku

28. prosinec 2018 15:15

Dárky jsme rozdali, vánoční svátky ukončili a popelnice a kontejnery na tříděný odpad naplnili k prasknutí. Popelářům v závěru roku tradičně nastává nejnáročnější období.

Ještě před svátky vyváží odpadová společnost v Klatovech všechny nádoby na odpad. A ještě než rok skončí, vyráží na to samé kolečko znovu. Týká se to nejen kontejnerů na směsný i tříděný odpad, ale i malých odpadkových košů po městě.

„Jsou místa, kde je toho méně a místa, kde je naopak nepořádek větší. Lidé často nechávají v popelnicích a kontejnerech, a často i mimo ně věci, které by tam vůbec neměly být. Například mikrovlnku nebo koberec a další odpad. My to potom musíme objíždět a sbírat. Nejvíce práce máme teď o svátcích. Z podniku vyjíždíme každý den ráno po šesté hodině a objíždíme celý rajón,“ řekl František Trochta z Pošumavské odpadové.

Když lidé odpočívají, popeláři mají nejvíce práce

Vánoční svátky a závěr roku považuje za nejnáročnější pracovní období také jednatel Pošumavské odpadové Michael Skrbek: „Lidé jsou doma, rozbalují dárky a vzniká nejvíce odpadu během celého roku. Takže když jsou lidé doma, my nejvíc pracujeme. Popelářský týden má pět pracovních dnů včetně svátků. Podobným způsobem pracují i zaměstnanci, kteří svážejí tříděný odpad. Jezdí i vozy na úklid odpadkových košů a úklid veřejného prostranství. Ty jezdí každý den, soboty, neděle i svátky.“

Největším problémem je podle Michaela Skrbka neukázněnost lidí, kteří nejen, že často nevyhazují odpad do správných nádob, ale často ho nechávají položený vedle kontejnerů.

„Chtěl bych apelovat na občany, aby krabice a větší kusy odpadu rozřezávali a dávali do nádob, aby nevytvářeli černé skládky okolo. Oceníme, pokud nám lidé zavolají, že je někde přeplněná nádoba. Jsme schopni operativně reagovat a nádobu vyprázdnit. Pro nás je daleko snazší vysypat plnou nádobu, než uklízet černou skládku, která kolem nádob je,“ upozornil Michael Skrbek.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio