Poprvé v Plzni, posedmé na české scéně: muzikál „West Side Story“ je náročný a proto málo hraný

13. květen 2017
Divadelní zápisník

„West Side Story“ - legendární muzikál Leonarda Bernsteina - zazní dnes večer v Plzni historicky poprvé. Divadlo Josefa Kajetána Tyla titul uvádí 60 let od broadwayské premiéry.

Za šest desítek let od světové premiéry se na českých scénách objevil muzikál „West Side Story“ pouze šestkrát. Je to vrcholné dílo svého žánru a po herecké, hudební i taneční stránce je mimořádně náročné. Česká divadla obvykle nemají bezmála třicet mladých interpretů, kteří by vyhověli tak vysokým inscenačním nárokům. Drama nešťastné lásky Američana Tonyho a Portoričanky Marii na pozadí nenávistného boje dvou part je paralelou Shakespearova Romea a Julie.

Muzikál nabízí řadu výkladů aktuálních k současné společenské situaci. „Samozřejmě byla dlouhá doba, kdy jsem se připravoval na West Side Story v tom duchu, že jsem poctivě přemýšlel o tom, že by tzv. Portoričanky chodily v burkách. Že by se úplně zřejmě jednalo o boj mezi etniky, jak ho známe ze současnosti. Ale ten problém by se okamžitě zjednodušil a zploštil, těch paralel je tam víc,“ vysvětluje režisér West Side Story Lumír Olšovský. Dramaturg Pavel Bár ho doplňuje: „Aktualizace není potřeba. To základní téma tam je. Nenávist. Proč nenávidět, když se můžeme mít rádi?“

Poslechněte si: V Divadelním zápisníku prožijeme „West Side Story"

Muzikál „West Side Story“ potřebuje spoustu mladých, pohybově, pěvecky a herecky nadaných lidí. Většinu z nich našli tvůrci v plzeňském souboru muzikálu. Stejně jako představitele titulních rolí Tony a Marii. „Jsou nesmírně talentovaní. Maria není ukníkaná, má sytou barvu hlasu. Tony je sportovní kluk s nadhledem,“ horuje pro pěvce Olšovský.

Ti přiznávají náročnost svých partů. „Pěvecky to bylo nejnáročnější. Já totiž nejsem úplně soprán. Ale naštěstí jsem před JAMU studovala operní zpěv, takže jsem mohla tu techniku trošku oprášit. A po herecké stránce – já jsem vždycky dostávala role starších žen, než jsem já. A teď poprvé jsem dostala bláznivou, zamilovanou a paličatou holčičku,“ směje se Kateřina Falcová, představitelka Portoričanky Marii. Tonyho hraje Pavel Režný: „Pěvecká část je náročná. A co je pro mě těžké? Udržet celou dobu tu neskutečnou, čistou zamilovanost v té správné tenzi.“

Jako Anita budou alternovat domácí Soňa Hanzlíčková Borková a hostující Lucia Jagerčíková. „Já jsem Slovenka a také jsem se potýkala s tím, proč hraju v Čechách. A bylo těžké sama sobě přiznat: mám s někým problém? Opravdu se nad nikoho nepovyšuju? Nikdo mi nevadí? Být vůči sobě upřímný je nejtěžší,“ přemýšlí Jagerčíková.

Muzikál West Side Story zazní v Plzni historicky poprvé. Na fotografii: Pavel Klimenda (Prcek), Tomáš Smička (Arab), Ondřej Král (Bingo), Petr Ryšavý (Riff), Lukáš Randák (Dýzl), Lukáš Ondruš (Pruďas), Richard Pekárek (Bourák), Michaela Novotná (Čára)

Muzikál nastudoval dirigent Kryštof Marek v původní instrumentaci Leonarda Bernsteina. „Živý orchestr tvrdošíjně držíme. Vydává tolik energie, když má 37 hráčů!“ nadšeně hájí hudební provedení Lumír Olšovský.

Premiérové představení „West Side Story“ je 13. května od 19 hodin v Novém divadle v Plzni. První repríza je na programu už 16. května.

autor: Petra Kosová
Spustit audio