Pořád jsem spíš turista než horolezec

18. srpen 2014

Naším hostem byl Plzeňan Jan Trávníček, který spolu s Radkem Jarošem zdolal himálajský vrchol K2. Zajímalo nás, jak se vysokohorská expedice připravuje a co se děje s myslí i tělem nad 6 000 m. Zeptali jsme se i na to, jaký je pohled z druhého nejvyššího vrcholu světa, himálajského vrcholu K2.

Honza „Tráva“ Trávníček nemá slovo horolezec zrovna v lásce. Spíš si prý přijde jako kopcolezec nebo jako turista. Povídání s ním se ale dostalo až do nečekaně osobní roviny: v Himálaji vám prý při lezení po kopcích ledacos dojde, přehodnotíte životní priority. Ani se nedivil, že ho kamarádi doma v Plzni po návratu nepoznávali…

Vrchol K2 zdolal jen pár minut po držiteli titulu „Koruna Himálaje“ Radku Jarošovi. Stali se čtvrtým a pátým Čechem v historii, kterým se to povedlo. Pouhých pár hodin po nich si hora vyžádala další oběť – jejich kamaráda, Španěla Miguela, který už měl za sebou devět osmitisícovek. I to patří k realitě horolezeckého života, stejně jako nesmírně těžký a dlouhý sestup do základního tábora, nekonečná cesta pákistánským autobusem do Islámábádu na letiště a velký zájem médií po návratu domů.

Honza je doma jen pár dní, ale už chystá výstup na další horu. Připravuje se znovu do Asie a s sebou vezme osvědčené parťáky. Ovšem bez Radka Jaroše, ten už své cíle beze zbytku naplnil a chystá se o něm velký dokumentární film.

Dostaví se při vichřici o rychlosti 130 km/h ve stanu v nadmořské výšce nad 8 000 metrů strach? Kdo a jak se o horolezce stará v základním táboře pod K2? A kolik měl každý člen expedice sbaleno spodního prádla?

Na tyto a řadu dalších otázek odpověděl Honza „Tráva“ Trávníček v dopoledním programu Českého rozhlasu Plzeň. Celý rozhovor s moderátorem Stanislavem Juríkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.