Pořadatelé plesů i půjčovny šatů strádají kvůli koronaviru

23. leden 2022 18:12, aktualizováno

Prázdné diáře, zrušené akce, nejistota a bezmoc. Tak vidí letošní plesovou sezonu nejen provozovatelé půjčoven šatů, ale také pořadatelé společenských akcí a hudebníci.

Půjčovna společenských šatů

Zamluvit si šaty nebo raději ještě počkat? Takovou otázku si zejména maturantky teď pokládají asi nejčastěji. Většinou ale zvolí druhou variantu. Většina plesů se totiž kvůli epidemiologické situaci ruší, anebo v lepším případě odkládá na jaro. Situace je už druhým rokem obdobná. „V tuhle dobu by bylo normálně tak 30 odzkoušených šatů, připravených pro švadlenky k úpravám, letos má salon plný šatů,“ popsala majitelka půjčovny společenských šatů Lenka Svidenská.

Majitelka jiného salonu Olga Lanzendorfová uvedla, že maturantky sice přicházejí zkoušet šaty, nezamlouvají si je ale na pevno. „Sice jsme měli nějakou finanční rezervu, ta už je ale dávno pryč. Musela jsem si najít další zaměstnání, abychom měli na pokrytí nákladů,“ uvedla. Problém mají i hudebníci a kapely, které měly účinkování na plesech jako hlavní obživu nebo přivýdělek. „V lednu byla zrušena celá série plesů, které jsem zajišťoval,“ řekl majitel hudební agentury Jan Kvídera.

Plesy byly pro pořadatele nejvíce výnosné

Třeba v Měšťanské besedě v Plzni se v minulých letech běžně pořádalo několik desítek různých plesů ročně. Letos jsou opět téměř všechny zrušené, a to včetně i těch maturitních. Jen v málo případech se přesouvají na jiné termíny jako například tradiční reprezentační ples města Plzně. Podle provozovatele Měšťanské besedy Ivana Jáchyma je letošek na rozdíl od minulé sezony mírně lepší. „Vloni se vše komplet rušilo, letos se snažíme hledat náhradní termíny,“ sdělil.

Jak bude situace vypadat v únoru a zda se plesy alespoň v náhradních termínech odehrají, to samozřejmě nikdo neví. „Normálně tady bylo 50 plesů ročně, plesy jsou přitom podstatným výnosem, protože na ně přichází hodně lidí, kteří také konzumují na baru, s kulturními akcemi se to nedá srovnat,“ zhodnotil ztrátu Jáchym.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio