Poradenství pro příbuzné trpících Alzheimerovou chorobou nabízí Domov sv. Aloise v Plzni

Přes 2200 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny vloni trpělo Alzheimerovou chorobou. Pojišťovna to uvádí ve své zprávě z letošního září. I když čísla nemocných se v regionu posledních několik let drží na stejné úrovni, rostou náklady na péči o nemocné Alzheimerem. Zatímco v roce 2018 na ně VZP v regionu vydala přes 63 milionů korun, v roce 2020 to bylo o 15 milionů víc. Lidé s touto diagnózou navíc potřebují speciální péči. Tu jim nabízí například Domov sv. Aloise v Plzni.

„Náš domov má kapacitu 34 klientů, plus minus 150 lidí v pořadníku bude. Převážná většina má diagnostikovanou Alzheimerovu nemoc,“ uvedla vedoucí Domova sv. Aloise v Plzni, Lenka Dejmková s tím, že Alzheimerova choroba má často vliv na myšlení, paměť či úsudek nemocných lidí. „Nejde o běžnou roztěkanost, kdy dáte třeba kávu do lednice, ale samozřejmě jedná se o zásadnější věci, kdy ohrozí sebe nebo třeba chod celého domu,“ doplnila.

Podle ní se Alzheimerova choroba objevuje nejen u seniorů, ale i u mladších ročníků. „Setkali jsme se i s nemocným 39letým mužem. Takže důležité je, zjistit diagnózu co nejdříve, i když je to někdy velmi složité,“ dodala Lenka Dejmková.

Důležitá podpora i rada

Zvládat situaci pomáhá lidem také Česká alzheimerovská společnost, jejíž pobočka sídlí i v Domově svatého Aloise v Plzni. „V průběhu dne máme několik telefonátů. Je to napříč Plzeňským krajem, ale vlastně můžou volat lidé z celé republiky. Otázky můžou být například o tom, že maminka se zhoršila, dědeček bloudí nebo že babi padá. Jsou to baterie rad k příspěvkům na péči, kde žádat, a že třeba dochází ke změnám zdravotního stavu a on potřebuje podpořit v tom, co si s tím počít,“ řekla psychoterapeutka a sociální pracovnice Monika Jelínková, která má na starosti i testování paměti pro veřejnost.

„Pořád je zájem o testování paměti. Během celého roku je to bezplatná služba. Pak se s klientem poradíme, jestli je to v pořádku nebo doporučíme cestu k odborníkovi. Ať je to psychiatr, gerontopsychiatr nebo neurolog,“ uzavřela Monika Jelínková.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio