Poradna: Daně z příjmů fyzických osob - roční zúčtování

8. únor 2023

Právě v těchto dnech se lidé, kterým v uplynulém roce plynuly příjmy ze zaměstnání, rozhodují, zda požádají svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování těchto příjmů nebo budou sami podávat finančnímu úřadu daňové přiznání.

Roční zúčtování záloh provádí zaměstnavatel. Ročním zúčtováním vlastně zaměstnavatel vypočítá roční daňovou povinnost zaměstnance, zohlední zálohy na daň, které byly zaměstnanci v průběhu roku sráženy, a pokud bylo zaměstnanci na zálohách na daň během roku sraženo více než je jeho roční daňová povinnost, zaměstnavatel mu tento přeplatek vrátí.

Zaměstnavatele je třeba písemně požádat o provedení ročního zúčtování záloh za rok 2022 do 15. února 2023 a nemůže o něj požádat každý zaměstnanec, ale pouze ten, kdo splňuje podmínky stanovené zákonem o daních z příjmů. To znamená, že se musí jednat o zaměstnance, který měl během uplynulého roku jenom jednoho zaměstnavatele, nebo pokud měl zaměstnavatelů během roku více, tak to nikdy nebyly souběžné pracovněprávní vztahy, ale vždy k dalšímu zaměstnavateli nastoupil až poté, co předchozí pracovněprávní vztah skončil. Důležitou podmínkou také je, že u každého z těchto zaměstnavatelů zaměstnanec učinil prohlášení k dani a kromě příjmů ze zaměstnání, případně příjmů od daně osvobozených či příjmů zdaněných tzv. srážkovou daní, už neměl jiné příjmy vyšší než 6 000 Kč. Platí zde obecná zásada, že roční zúčtování se neprovede u zaměstnance, který podá nebo je povinen podat daňové přiznání.

Pokud měl zaměstnanec v průběhu loňského roku postupně více zaměstnavatelů, bude roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění provádět vždy jeho poslední zaměstnavatel a tento zaměstnavatel provede roční zúčtování jen na základě dokladů od všech předchozích zaměstnavatelů o zúčtované nebo vyplacené mzdě, o sražených zálohách na daň z těchto příjmů, poskytnuté měsíční slevě na dani a vyplacených měsíčních daňových bonusech.

Pokud jsou předloženy všechny potřebné doklady, provede zaměstnavatel výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění nejpozději do 31. března 2023. V rámci ročního zúčtování může poplatník uplatnit slevy na dani, které neuplatňoval v průběhu roku, popřípadě nezdanitelné části základu daně, na které má nárok, a pokud je řádně prokáže, zaměstnavatel je zohlední při výpočtu roční daňové povinnosti.

Srážková daň

Za rok 2022 jde jednak o příjem z dohody o provedení práce, který u daného zaměstnavatele v příslušném kalendářním měsíci nepřesáhl částku 10 000 Kč, a dále o jiný příjem než z dohody o provedení práce nepřesahující u téhož zaměstnavatele v úhrnu za kalendářní měsíc částku 3 500 Kč. V obou případech musí být zároveň splněna podmínka, že zaměstnanec neučinil u tohoto zaměstnavatele prohlášení k dani. V tomto případě pak zaměstnavatel sráží z těchto příjmů srážkovou daň ve výši 15 %. Tím je daňová povinnost z těchto příjmů vypořádána a poplatník je již nemusí nikam uvádět. Pokud má takový poplatník zároveň po celý rok příjem od hlavního zaměstnavatele, u něhož podepsal prohlášení k dani, může ho požádat o provedení ročního zúčtování, neboť s příjmy zdaněnými srážkovou daní se již dále neuvažuje.

V některých případech však může být pro poplatníka výhodné příjmy ze zaměstnání zdaněné srážkovou daní zahrnout do daňového přiznání, neboť mu tak po případném uplatnění slev na dani či nezdanitelných částí základu daně může vzniknout přeplatek, o jehož vrácení pak může požádat finanční úřad.

Do kdy

Lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2022 je 3. dubna. To je základní, neprodloužená lhůta. Tato lhůta se fakticky týká jen podání daňových přiznání v papírové podobě. Do 2. května podávají daňové přiznání poplatníci v elektronické podobě, a to například pomocí datové schránky, daňové informační schránky plus, případně za pomoci zaručeného elektronického podpisu (např. občanského průkazu s čipem). Pokud někdo zmocní k podání daňového přiznání daňového poradce či advokáta, má automaticky lhůtu pro podání daňového přiznání prodlouženou do 3. července 2023. Oproti minulosti v tomto případě odpadla podmínka, že musí být plná moc doručena finančnímu úřadu už do 1. dubna. Nyní postačuje, když se plná moc podá zároveň s daňovým přiznáním.

Daň je stejně jako v minulosti splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání, odvíjí se tedy od způsobu podání přiznání – pro papírová podání platí termín zaplacení do 3. dubna 2023, pro elektronická podání platí termín zaplacení do 2. května 2023 a při využití služeb daňového poradce nebo advokáta pak do 3. července 2023.

Daňové přiznání není nutné nosit na finanční úřad osobně, lze ho poslat i poštou či využít možnosti podat ho elektronicky. V některých případech je tato elektronická forma podání dokonce povinná. Podat přiznání elektronicky datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně musí poplatník nebo jeho zástupce, pokud má zpřístupněnou datovou schránku, která se zřizuje ze zákona, nebo má podatel zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

autor: Veronika Albrechtová
Spustit audio