Porcelánka G Benedikt dává při vývoji tvarů a dekorů prostor studentům

Při vývoji nových tvarů a dekorů spolupracuje od loňska karlovarská porcelánka G. Benedikt se studenty Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Většina ze šesti návrhů, které prošly dvoukolovým hodnocením, se už vyrábí nebo bude do běžné produkce zavedena. Letos oslovila porcelánka studenty ateliéru keramiky a porcelánu znovu a výsledkem je dalších pět nových návrhů.

Jak uvedla Radka Chalupová z marketingového oddělení porcelánky, společnost G. Benedikt přistoupila ke spolupráci se studenty především proto, že hledala nové nápady, svěží pohled a nevšední přístup k porcelánu. Studenti měli možnost vyzkoušet si teoretické znalosti v praxi a za svou práci získali i finanční odměnu. Vedoucím pedagogem, jenž zaštítil celý projekt, byl akademický sochař Pavel Knapek, vedoucí ateliéru keramiky a porcelánu. V současné době se studenti podílejí na vývoji zcela nového tvaru porcelánu.

Porcelán

Práce studentů hodnotili nejen odborníci, ale i lidé z cílové skupiny zákazníků, kteří by mohli projevit zájem o nový, moderně dekorovaný porcelán. Studenti dostali úkol navrhnout nové dekory tří řad porcelánu vhodného také pro domácností. Součástí zadání byla vždy i jedna sada určená dětem, která musí vhodně doplňovat porcelán pro dospělé. Jde o to, se na prostředném stole neobjevily talíře, které sice děti potěší, ale naruší celkový dojem.

Porcelán - sada Princip

Například Simona Gleissnerová, jež byla loni teprve v prvním ročníku, navrhla dekor Tuliplike a Grass. Oba je možné nyní už objednat v několika barevných variacích. Viktor Chalepa je autorem řady Bubble dream. Zaujal na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu kusy porcelánu, které jsou určeny dětem. Nejvýraznější dekor navrhl pro porcelánku G. Benedikt Lukáš Urbanec. Jeho dekor Hallo zaujme především živou barvou a neotřelým zpracováním a prosadit do výroby patrně nebude obtížné ani dílo nedávného absolventa ateliéru keramiky a porcelánu Maxima Velčovského.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio