Posekej, vytrhej, bav se! Chystá se Den na dně

15. září 2020 13:00

Ocitnout se na dně a při tom pomáhat a hlavně dobře se bavit? Věřte, že i to je možné. Přímo k tomu vybízí akce Den na dně, která bude v pátek a sobotu v Hnačově na Klatovsku.

Určitě nikdo z nás by se nechtěl ocitnout na dně. I když, jak se to vezme. Na dně totiž možná může být i docela veselo. Zjistit to můžete třeba v pátek a v sobotu v Hnačově na Klatovsku. Skupina dobrovolníků tam totiž pořádá akci Den na dně.

Rybník Hnačov je bez vody

Hnačovský rybník, který má rozlohu téměř 70 hektarů, už teď rybník téměř vůbec nepřipomíná. Celá plocha je zarostlá různými travinami a nálety. Rybník je totiž od loňského podzimu vypuštěný. Majitel, tedy Klatovské rybářství, prováděl vcelku velkou rekonstrukci výpustního zařízení a bezpečnostního přelivu.

Dobrovolníci pomohou dno vyčistit

Rekonstrukce přijde zhruba na šest milionů korun a nyní už se chýlí ke konci. Než se ale začne rybník napouštět, tak dobrovolníci po konzultaci s odborem životního prostředí chtějí alespoň částečně vyčistit dno od vegetace, která do sebe natáhla fosfor z rybníka. Fosfor by se jinak při tlení vegetace zase uvolňoval a voda by nebyla kvalitní pro koupání.

Dobrovolníci dopředu vůbec nedokáží odhadnout, jak velkou plochu se podaří vyčistit. Záleží samozřejmě i na tom, kolik přijde lidí, ale každý vyčištěný metr je prý dobrý. Pracovní týmy budou rozdělené na dvě skupiny, část bude pracovat s křovinořezem, v ideálním případě svým vlastním, a druhá skupina bude vytrhávat vegetaci ručně za pomocí motyček.

Rybník Hnačov je bez vody

Benzín, drobnější nářadí, ochranné pomůcky i občerstvení pro dobrovolníky zajistí organizátoři. Důležitá je ale vhodná obuv, ideálně gumovky. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi, protože na místě bude i dětský koutek s hlídáním dětí a další program.

Koncert za odměnu

Heslo akce je Posekej, vytrhej, bav se. Proto organizátoři připravili i odměnu formou koncertů. V pátek v kempu Hnačov zahraje Leila a Ukradený Vjecy, v sobotu Desperádi, Chai, ADYS, Lucie revival a LORD. Dobrovolníci samozřejmě mají vstup zdarma, ale pokud se někdo nedostane přímo na brigádu, může přijít až na koncerty a podpořit celou tu akci tím, že zaplatí vstupné.

V pátek se bude pracovat mezi osmou a osmnáctou hodinou, lidé ale můžou přijít kdykoli během této doby, koncerty pak začnou v devatenáct hodin. V sobotu se dobrovolníci vrhnou na dno opět v osm hodin ráno a hudební program začne už ve čtyři hodiny odpoledne. Vše se odehrává v prostorách autokempu Hnačov a veškeré podrobnosti najdou zájemci na webu Den na dně.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio