Poslanci EP přirovnali zabitého Roma z Teplic k Afroameričanovi Floydovi

25. listopad 2021

Mnozí poslanci Evropského parlamentu přirovnali během úterního plenárního zasedání Roma Stanislava Tomáše z Teplic k Afroameričanovi Georgi Floydovi. Tomáš zemřel v červnu po zásahu policie.

V debatě o diskriminaci Romů a policejním násilí páchaném na Romech někteří z europoslanců připomínali, že zatímco smrt Floyda, který rovněž zemřel po policejním zákroku, vyvolala zejména v USA mediální bouři a rozsáhlé protesty, o osudu českého Roma skoro nikdo nehovoří.

Stanislav Tomáš zemřel 19. června v sanitce poté, co jej policie zatkla v Teplicích. Zásah byl veden proti potyčce dvou mužů, kteří poškozovali zaparkovaná auta. Česká policie dříve uvedla, že mezi policejním zákrokem a Tomášovým úmrtím podle závěrečné pitevní zprávy neexistuje žádná souvislost. Podle znaleckého posudku smrt nastala v přímé souvislosti s intoxikací pervitinem.

Právník rodiny však podle serveru Romea.cz s tímto závěrem nesouhlasí. Na záběrech, které zmíněný zpravodajský server sdílel na sociálních sítích, je vidět, jak policista klečí Tomášovi na krku způsobem připomínajícím zákrok, při kterém byl v květnu 2020 zabit afroameričan George Floyd.

„Stanislav Tomáš, evropský občan, Rom, občan České republiky zemřel po brutálním policejním zákroku. Byl udušen,“ prohlásil během zasedání parlamentu EU španělský poslanec Juan Fernando López Aguilar ze Španělské dělnické socialistické strany.

Také viceprezident Evropské komise Margaritis Shinas podotkl, že kdyby nebylo europoslanců, o Tomášovi by se zřejmě vůbec nediskutovalo. Shinas připomněl, že stejně jako Floydovi i Tomášovi klečel policista na krku.

Komisařka pro rovnost Helena Dalliová uvedla, že hodně očekává od závěrů nezávislého šetření policejního zásahu, které vede zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

„Násilí páchané na menšinách není v Evropě 21. století akceptovatelné,“ upozornil v diskuzi slovinský ministr zahraničních věcí Anže Logar.

Jako další příklady toho, kdy se Romové stali terčem násilí ze strany policie, poslanci upomínali například kauzu z Košic z roku 2009, kdy policisté nutili skupinu romských chlapců svlékat se donaha a vzájemně se fackovat. Slovenský europoslanec Peter Pollák ze strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti připomněl, že tehdejší oběti se spravedlnosti na Slovensku nedočkaly a policisté byli očištěni.

zdroj: ČTK
Spustit audio