Poslední skladba, kterou Elvis zazpíval živě

11. prosinec 2020

Když se album nebo singl nějakého zpěváka vyšplhá na první místo, je to velký úspěch. Když tam setrvá několik týdnů, je to velká sláva. LP Blue Hawaii Elvise Presleyho vydrželo na prvním místě dvacet týdnů. Jeho kralování začalo 11. prosince 1961.

V době, kdy se Elvis Presley vrátil domů z vojny, se hudební scéna začala pozvolna měnit. V roce 1961 to zatím nebylo nic výrazného, ale ve vzduchu už bylo cítit, že r a roll si, co do novátorství a progresivit, už své odbyl. Elvis byl stále hudebními médii hodnocen jako nejlepší na světě, ale pokud by to mělo vydržet, bylo nutno hledat další cesty. A šlo pochopitelně i o to, udržet si co nejvíce fanoušků. To prosazoval hlavně Presleyho manažer, kterého mnozí proklínají jako podvodníka, ale pravdou je, že dokázal vyjednat tak vysoké gáže, že zbledla závistí i Liz Taylorová. A jeho strategie natočit, co nejvíce Elvisových filmů za co nejméně peněz a v co nejkratším čase, se projevila i ve filmu Blue Hawaii.

Elvis z jara 1961 na Hawai nejprve odzpíval koncert, jehož výtěžek šel na vybudování památníku lodi Arizona, potopené Japonci na začátku války. Film Blue Hawaii byl po té za pár týdnů hotov. Jednoduchý romantický děj pojednává o chlapci, který poté, co byl propuštěn z vojny, touží po návratu na Havaj se surfovým prknem, kamarády a děvčaty. Jeho matka ale chce, aby šel ve stopách svého otce a vedl rodinnou firmu. Mladík se však zdráhá a pracuje jako průvodce.

Album Blue Hawaii se umístilo na druhém místě za West Side Story, jako nejúspěšnější album soundtracků 60. let. V čele hitparády setrvalo dvacet týdnů. Písnička Can't Help Falling in Love byla nazpívána v mnoha dalších verzích. Dokonce i Bobem Dylanem a u nás Karlem Zichem. Nejznámější se však stala v podání kapely UB40. Byla také poslední skladbou, kterou Elvis zazpíval živě. A to na koncertu v Indianapolis 26. června 1977.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.