Pošťák, skladník, prodavač, ale hlavně country hvězda. To byl Michal Tučný

28. listopad 2021

O tom, že je Michal Tučný i po své smrti stále králem české country music, pochybuje málokdo. Jeho písně zlidověly a přátelům i fanouškům chybí. 

Michal Tučný se vyučil se prodavačem, ale prošel i mnoha jinými profesemi. Dělal pošťáka, skladníka, prodával vánoční kapry. Ve čtrnácti letech bubnoval ve školním dixielandu a pak hrál nějaký čas bigbít. S country začal v roce 1967 a postupně se stal její českou hvězdou. Zemřel předčasně ve věku osmačtyřiceti let. Za tu dobu stačil natočit stovky písní a stát se legendou.

Jeho prvním hitem byla píseň Rovnou, tady rovnou, kterou nazpíval v roce 1968 se skupinou Greenhorns. A byl to právě Jan Vyčítal, kdo Michala přemluvil k českému zpívání a zároveň ho dokázal kvalitními texty také zásobovat. Michal Tučný zpíval s Greenhorny pět let. V roce 1974 odešel k Fešákům, tíhnul totiž k moderní country. Přestože ani Fešáci nesplňovali jeho představy, vznikla během jejich šestileté spolupráce spousta hitů - například Prodavač.

V roce 1980 založil skupinu Tučňáci a tehdy začaly jeho nejlepší roky, roky písní Poslední kovboj, Báječná ženská, Koukám, jak celá země vstává, Chtěl bych být medvídkem nebo Všichni jsou už v Mexiku. Měl kolem sebe vynikající autory, například Zdeňka Rytíře, Jiřího Zmožka, Jana Spáleného nebo Daniela Dobiáše, texty mu psali Michal Horáček, Zdeněk Rytíř, Vladimír Poštulka, Miroslav Černý nebo třeba Zdeněk Cmíral. Vznikla tak řada krásných českých hitů, jako třeba Starýho psa novým kouskům nenaučíš.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.