Postavte si hmyzí domeček. Do vaší zahrady se vrátí příroda

27. únor 2017

V touze po dokonalé esteticky vyladěné zahradě jsme v posledních desetiletích zapomněli na přírodu samotnou. Hlavně na její pestrost. Mezi upravenými trávníky a záhony podle posledních trendů přišel o svůj přirozený domov tolik užitečný hmyz.

Příroda je ale složitých celek, který potřebuje spontánnost. Dříve hmyzí říši stačila hromada dřeva, kopka slámy, prostě trochu tradičního zahradního nepořádku, pak by se schovali a přezimovali třeba pavouci, divoké včely a další. V touze po dokonalosti jsme taková místa ze zahrad vymýtili. Ale v poslední době se objevuje fenomén hmyzích domečků, které do zahrad vrací přirozený hmyzí život.

První domeček si Jiřina Honomichlová vyrobila před dvěma lety, ale natolik se líbil její kamarádce, že jí ho darovala. Při výrobě dalšího už si promyslela konstrukci domečku a podařilo se jí tak vyrobit nejen praktické a funkční útočiště pro hmyz všeho druhu, ale také zajímavou zahradní dekoraci.

Přírodní bojovníci ve vašich službách

Co je důležité, hmyzí domečky Jiřiny Honomichlové pomáhají lépe poznat hmyzí svět a přírodu jako celek i dětem v mateřských školách napříč republikou. Jeden doputoval například až do Ostravy.

Hmyzí domek dokáže vyrobit každý, kdo někdy stavěl třeba krmítko nebo ptačí budku. Potřebujete jen pár prkýnek pro konstrukci rámu. Stejně jako v přírodě, ani při sestavování hmyzího domečku se fantazii meze nekladou. Nejdůležitější je rozmanitost. V konstrukci si uděláte různě velké poličky, do kterých vyskládáte, co najdete.


Člověk byl odjakživa součástí přírody, ale dneska do ní jezdíme na víkend. Už by se pro ni mělo něco udělat.

Na zahradě při prořezu ovocných stromů, suchou trávu, nebo cokoli, co posbíráte v lese. Od různých větviček, po šišky a bodláky. Hmyzí domeček můžete doplnit provrtanými dřevěnými trámky s různými průměry otvorů.

Odměnou vám bude bzukot v létě, také méně chemie při ošetřování ovocných stromů a zeleniny, protože obyvatelé vašich hotelů se postarají o škůdce. A také ptáci, které váš hmyzí hotel přiláká. Do vaší zahrady se vrátí příroda.

autor: Pavel Halla
Spustit audio