Postupná obnova zámku Nemilkov pokračuje. Pro turisty je otevřen

Po koronavirové přestávce se turistům znovu otevřel také zámek v Nemilkově na Klatovsku. V minulosti několikrát přestavovanou a donedávna chátrající a ohroženou památku opravují už několik let rodiny Kaplanových a Hagerových. Dobu, kdy musely být památky zavřené, využili pro obnovu dalších místností.

Při rekonstrukci se ukázaly zajímavé historické skutečnosti

Část prostor už je znovu útulná, zbytek místností zatím vypadá jako staveniště. Některé opravy byly prováděny z čistě praktického hlediska, například kvůli odstranění vlhkosti. Jiné už ale při průzkumu odhalily zajímavé střípky bohaté historie.

„Například zde je zeď, která pochází ještě z období pozdního středověku. V další místnosti je zase zajímavá stará omítka se starším renezančním sgrafitem, ke které přiléhá konstrukce klenby, jež pochází také z renesančního období ovšem z doby o něco mladší. V těchto dvou místnostech máme výsek zásadních období rozvoje nemilkovského zámku. Nachází se tu gotika, renesance, baroko a klasicismus 1. poloviny 19. století," okomentoval historik architektury Jan Anderle, který v Nemilkově provádí stavebně historický průzkum.

V zajímavém interiéru by chtěli mít majitelé cukrárnu. Předtím je ale potřeba ho ještě s citem k historii upravit. „Je potřeba udělat normální podlahovou konstrukci. Pokud jde o ta nejzajímavější místa, tak tam by bylo možné vytvořit průhledy formou proskleného úseku podlahy. Pokud se podaří nalézt technické řešení,“ uvedl Jan Anderle.

A podle průzkumu na sociálních sítích po cukrárně touží i návštěvníci. „Všichni se těší, takže cukrárna se i nadále plánuje,“ potvrdila spolumajitelka zámku Markéta Kaplanová.

Všechny prostory zámku v Nemilkově si můžou zájemci prohlédnout při komentovaných prohlídkách. Ty jsou možné každý den od 9:00 do 17:00 hodin. Začínají vždy v celou. Prohlídku je možné si taky objednat dopředu.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio