Potíže kvůli mama taxi řeší Plzeň před školami parkovacími zálivy a bypassy

28. září 2021 11:54, aktualizováno

Troubení, překážející zaparkovaná auta a zablokované křižovatky. I tak to ráno vypadá před některými základními školami v Plzni. Města to řeší po svém. Třeba v Praze se auta před některé školy nedostanou kvůli zákazu vjezdu. V Plzni zase budují speciální parkovací zálivy nebo takzvané bypassy. Ne vždy ale tato řešení fungují.

Komunikační bypass před 25. ZŠ v Plzni

„Rodiče zastavují i na zastávce autobusu, v křižovatkách, na chodnících a navíc se točí v křižovatce, kde jezdí trolejbus,“ popsala svoje pracovní rána před 11. a 26. základní školou v Plzni na Borech strážnice Markéta Sokolová-Tafatová. Město Plzeň se přitom problematická místa před školami snaží vyřešit. Buduje před nimi parkovací zálivy nebo takzvané bypassy, tedy úzké silnice vedoucí vedle těch hlavních. Ale i v tomto případě je důležité, aby je rodiče v autech využívali tak, jak mají.

„Máme případy, že třeba v tom bypassu zůstane auto stát, řidič odejde a nikdo ho pak samozřejmě nemůže předjet. To se děje například v Chválenické ulici nebo u Borského parku. Na druhou stranu na Slovanské aleji před školou funguje bypass docela dobře,“ vysvětlil vedoucí úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský.

Možným řešením, jak uklidnit dopravu před školou, je zakázat tam rodičům v určité hodiny autem jezdit. Tak jako to udělali v Praze na Základní škole Stoliňská v Horních Počernicích. Od loňského září do prosince si tohle řešení zkusili. Teď už platí natrvalo. „Tehdy jsme začínali s průměrným počtem asi 100 vozidel denně před školou. Třebaže kužele jsou dnes připevněné u zábradlí, pohybuje se nám před školou okolo 30 vozidel,“ uvedl ředitel školy Martin Březina.

Zákazy vjezdu nejdou nařídit plošně

Podle radní pro školství Lucie Kantorové z Hnutí ANO je něco podobného možné zavést i v Plzni. Současně ale připustila, že pro rodiče, kteří mají své děti na prvním stupni a chtějí mít jejich bezpečnost pod kontrolou, má pochopení. „Já bych spíše apelovala na žáky druhého stupně a na jejich přístup. Mohli by volit alternativy jako jsou kola, skateboardy nebo koloběžky. Na nás je potom, abychom jim umožnili zaparkovat právě tento druh dopravního prostředku,“ řekla radní.

Hodně zmatků je každý den také před 25. základní školou v Plzni na Slovanech. Rodiče auta často parkují, kde nemají. Musí se vyhýbat školákům, jiným autům i autobusu. Navíc vybudovaný bypass moc nevyužívají. Zavést tady zákaz vjezdu v určitých hodinách ale není podle ředitelky základní školy Elišky Syřínkové dobrý nápad. Vždy by totiž musely existovat výjimky. „Máme děti, které mají třeba berle, takže jejich rodiče by tu museli zastavit,“ doplnila ředitelka s tím, že další komplikací je fakt, že před Základní školou Chválenická není ani jeden přechod pro chodce.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio