Potopený prám přívozu v Darové už je opět na hladině. Vysvobodil ho speciální jeřáb

5. prosinec 2017

Přívoz v Darové na Rokycansku je víc než dva týdny mimo provoz. Poškodil ho řidič, který na prám najel s traktorem a valníkem a částečně ho potopil. Obec Břasy, která přívoz provozuje, musela na jeho vyproštění povolat speciální jeřáb.

„Samotný prám váží 10–12 tun. Tím, že byl naplněný vodou, vážil nejméně 15 tun. Poprvé jsme přijeli s malým jeřábem a nedalo se absolutně nic dělat. A tak si odborná firma musela vzít největší jeřáb, který mají. Ten už prám vytáhl. Teď se z něj musí odčerpat voda, která do něj natekla,“ řekl starosta Břas, Miroslav Kroc.

Samotné vyzvednutí trvalo téměř dvě hodiny. Škody na prámu a náklady na opravu se odhadují téměř na 50 tisíc korun. „My jsme ho potřebovali hlavně dostat na vodu. Během 14 dní, co byl prám ve vodě, jsme se snažili opravit, co šlo. Jak byl vor nakloněný, nebylo možné ale opravit ta dřeva. Teď to půjde určitě lépe,“ vysvětlil Miroslav Kroc.

Pokud se na prámu nenajdou žádné další velké závady, mohl by se přívoz podle starosty Miroslava Kroce rozjet ještě v tomto týdnu.

autoři: čer , jik
Spustit audio