Potravinové banky se rychle vyprazdňují. Zájem o jejich služby narůstá

Zájem o pomoc z potravinové banky roste, jejich provozovatelé doufají v bohatou Národní potravinovou sbírku.

Někteří lidé jsou závislí na pomoci druhých. V Česku se díky potravinovým bankám dostanou během roku tuny základních potravin a hygienických pomůcek k seniorům, matkám v tísni, ale i lidem bez domova, kteří to potřebují. Třeba v Plzni už se ale zásoby ve skladu potravinové banky kvůli vysokému zájmu ztenčují. Denně tam totiž přijíždějí zaměstnanci různých neziskových organizací a následně jídlo předávají dál.

Vedoucí azylového domu v Domažlicích Jiří Svoboda

Pracovnice domu pro seniory Domovinka přijela pro zásoby pečiva. „Máme potravinovou banku jen jako doplněk k běžným nákupům, jezdíme sem dvakrát v týdnu. Beru hlavně pečivo, ale jen to měkké a bez semínek. Dál mléčné výrobky, například jogurty a tvaroh,“ uvedla.

„Celkově máme 30 organizací v celém Plzeňském kraji denně se nám tady otočí tak 10 organizací,“ uvedla manažerka potravinové banky Michaela Paikrtová. Podle ní zájem o potraviny roste a odběratelských organizací je stále víc. „Lidé jsou ve finanční tísni kvůli covidu. V minulém roce jsme vydali přes 170 tun a nyní už je to přes 140 tun potravin. V loňském roce jsme podpořili přes 8000 osob a letos k 30. září jsme zaznamenali přes 7000 osob,“ doplnila.

Potravinová sbírka bude 20. listopadu

Do potravinové banky docházejí většinou klienti sociálních služeb a humanitárních organizací. Zájem není pouze o potravinovou pomoc, ale i o hygienické potřeby. Sklady se podle Paikrtové rychle vyprazdňují a tak doufá, že pomůže blížící se Národní potravinová sbírka. Ta proběhne 20. listopadu.

Potravinový kontejner v Domažlicích

Na doplnění čeká i potravinový kontejner, který letos v červenci otevřela u azylového domu v Domažlicích Diecézní charita Plzeň. „Bohužel dodávky se v poslední době trochu zasekly, poslední jsme dostali někdy před půl rokem, takže kontejner je velmi spoře zaplněn,“ potvrdil vedoucí azylového domu Jiří Svoboda.

Pomůže i evropský projekt

Potravinový kontejner podle něj využívají obyvatelé azylového domu. „Máme i terénní službu, která oslovuje lidi na ulici. Naší ambicí je pomoci všem lidem na Domažlicku, kteří jsou v nouzi,“ řekl Svoboda. Ten také doufá v pomoc z Národní potravinové sbírky.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí dojde k významnému navýšení objemu distribuované pomoci z evropských peněz až ve druhé polovině roku 2022 v souvislosti se spouštěním nového projektu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio