Potřeby válečných uprchlíků z Ukrajiny se mění

10. září 2022 21:23, aktualizováno

Od začátku války na Ukrajině bylo hlavním cílem Diecézní charity Plzeň zajistit uprchlíkům dostatek potravin a hygienických potřeb. Nyní se odbavuje až 1200 ukrajinských uprchlíků za měsíc a významnou pomoc potřebují při hledání ubytování nebo lékařů.

V prvních týdnech ruské invaze na Ukrajinu zajišťovala Diecézní charita v Plzni hlavně hromadný výdej pomoci. Dříve obdrželi běženci tašku s potravinami a hygienou. Postupně se ale forma pomoci mění. Dostávají se stravenky na potraviny a poukázky na nákup hygieny v drogériích. Díky tomu si mohou uprchlíci zakoupit suroviny podle svých potřeb. Matky dostávají na základě dokladu také pleny a sunar pro nejmenší děti.

Nyní je způsob vydávání pomoci přehlednější. Za měsíc charita odbaví až 1200 ukrajinských občanů. Není to však konečné číslo, protože se typicky jedná o matku, jež se stará o děti. Pomoc může být poskytnuta jedenkrát měsíčně po dobu maximálně tří měsíců.

„Humanitární pomoc je ale jen část našich služeb uprchlíkům. Většina z nich zůstává na našem území, a tak musíme řešit i jejich další životní potřeby,“ konstatoval mluvčí plzeňské Diecézní charity Petr Šimek. Uprchlíkům slouží poradna pro cizince. Ta pomáhá běžencům vyřizovat záležitosti ohledně pobytu na našem území, zajišťuje tlumočení na úřadech a také významnou pomoc při hledání ubytování a umisťování dětí do škol a školek.

Pro uprchlíky jsou připraveny kurzy češtiny

Poradna zařizuje také kurzy českého jazyka, který je základním předpokladem pro uplatnění uprchlíků na trhu práce a při vzdělávání dětí. Nově bylo zřízeno komunitní centrum, kde se koncentrují veškeré nabízené kurzy a integrační setkání. „Připravují se také kluby pro maminky s dětmi a klub pro mladé, kteří se na našem území ocitli zcela sami, protože tyto skupiny jsou významně ohroženy izolací od zbytku společnosti,“ doplnil Petr Šimek.

Také veřejnost může Diecézní charitě pomoci. A to například doplněním zásob hygieny a výživy pro děti do humanitárního skladu. Velmi užitečné jsou i finanční dary na transparentní účet Diecézní charity Plzeň.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio