Potůčky na Karlovarsku žijí díky Vietnamcům. Obec se tak může rozvíjet

14. květen 2015

Centrum krušnohorské obce Potůčky připomíná už přes 20 let asijské tržiště. Obchodníci z Vietnamu tam nabízejí své zboží hlavně Němcům. A přestože zlaté časy rychlých výdělků už dávno pominuly, tržnice funguje dál. Místní obyvatelé taky přiznávají, že bez obchodníků z jihovýchodní Asie by se jim žilo daleko hůř.

„Jsem tady už 20 let a pamatuji lepší časy, kdy Němci měli marky a byly tak lepší kšefty,“ tvrdí jeden z obchodníků, který si říká Roman. Snaží se být poctivým obchodníkem a i jemu vadí, že všechna vietnamská tržiště jsou spojována s padělky, výrobou drog a raziemi policistů. „Lidé nás hází všechny do jednoho pytle,“ dodává Roman.

Stejnou zkušenost má i starosta obce Vlastimil Ondra. „Problém je ten, že mají legraci z našich zákonů a trestů. Ve Vietnamu je to úplně jiné. I sami Vietnamu to kritizují a byli by rádi, kdyby se to řešilo, protože jim to kazí obchod,“ říká Ondra.

Faktem zůstává, že obchod a místní tržnice drží obec Potůčky nad vodou už 20 let. „Máme tady sociální program, v rámci kterého přerozdělujeme zisk mezi obyvatele. Třeba vodné a stočné mají občané za 15 korun. Přispíváme na obědy důchodcům a podobně,“ vyjmenovává výhody starosta Ondra.

Paní Jarmile Popelkové je 81 let a vietnamské děti začala hlídat prakticky ihned po revoluci. Protože mám děti ráda, tak jsem si je vzala. Abych měla nějaká vnoučata. Všechny už umějí krásně česky,“ pochvaluje si Popelková.

Jedním z mála českých obchodů v obci jsou potraviny Věrka a Jirka. „ K nám chodí hlavně důchodci, ale i Vietnamci. A docela hodně pro ovoce, zeleninu i uzeniny. Chodí k nám vlastně všichni,“ tvrdí prodavačka.

„Já je vnímám úplně normálně, protože už s nimi léta žijeme,“ uzavírá paní Hana. Češi a Vietnamci spolu v Potůčkách žijí už přes 20 let a jejich vztahy budou pro rozvoj obce i nadále klíčové.

Spustit audio