Používáte při vaření jalovec nebo kardamom? Pokud nevíte, jak s nimi naložit, poradí vám Iva Hüttnerová
Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní a vždycky věděly, jak ho správně použít. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. A na tom se nic nemění ani dnes.
Ale dřív se používalo i další, velmi voňavé koření. Například jalovec se přidával k rybě, kysanému zelí i k pečínce. Anýz zase nechyběl v oblíbeném domácím kompotu nebo v likérech.
Kardamom se používal při přípravě sladkých i slaných jídel. Neobešla se bez něj játrová paštika ani sladké pečivo. A v bohatších rodinách se používal také šafrán. Ovšem jen svátečně do pokrmů z ryb.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.