Povodeň napáchala před deseti lety ve Švihově škody za 50 milionů korun

13. srpen 2012

Voda jako ochrana, voda jako zkáza - obojí znají ve Švihově na Klatovsku. Už po staletí chrání zdejší hrad před útočníky vodní příkop, kam je svedena řeka Úhlava. A ta samá řeka vtrhla před deseti lety do města a ničila všechno, co jí stálo v cestě. Po 14 domech zbyly ve Švihově prázdné proluky a desítky dalších měly namále. Dnes město chrání protipovodňová opatření za 50 milionů korun.

I po deseti letech má všechny události v živé paměti Václava Burešová. Jejich dům na švihovském náměstí se nakonec podařilo zachránit, přestože na něj byl hned po povodních vypsaný demoliční výměr. „Můžu vám říct, že to bylo hrozný. Ta voda stoupala tak rychle. Tady v kuchyni jsem měla rohovou sedačku, tak jsme s manželem skočili na tu sedačku a říkala jsem, my už odsud neodejdeme vůbec nikam. Tak honem žebřík a vylezli jsme na půdu a ten žebřík jsme vytáhli nahoru, abychom se pak dostali dolu“, vzpomíná Václava Burešová.

Nakonec se oběma podařilo dostat k oknu, kudy utekli nejen oni, ale i spousta vybavení jejich domu. A aby toho nebylo málo, Jana Bureše postihla mozková příhoda. Stres si vybral svoji daň. Kamarádi nakonec dům opravili a před demolicí zachránili. Podobnou pohromu už by ale paní Burešová nechtěla znovu zažít.

Pohled na Švihov

Malé městečko je teď opevněné vysokými valy a hlavně obřími vraty, které zastaví vodu a odvedou ji do rozšířeného koryta řeky. Proti velké vodě se brání mnohá města v Česku, málokteré ale tak důkladně jako Švihov. Navíc valy a hráze přesně zapadly do terénu a v podstatě vylepšily i pohled na středověký vodní hrad. V západních Čechách je podobný obranný systém výjimečný.

Pětisetletá voda napáchala ve Švihově škody za 50 milionů korun. Stejnou sumu pak stála protipovodňová opatření. Kompletně je stavbaři dokončili před dvěma roky.

autor: kos
Spustit audio