Povodně před deseti lety spláchly v Podmoklech u Sušice i sousedské vztahy

14. srpen 2012

Bylo pondělí 12. srpna 2002 a v Česku začínaly katastrofické povodně. Vydatně pršelo i na Sušicku. Kolem osmé hodiny ráno začal přetékat rybník v Podmoklech. Následná vlna strhla uskladněné dříví, které ucpalo průtok pod mostem. Voda pak zaplavila sedm domů a 20 lidí evakuovali hasiči. I když chalupy dávno vyschly a v rybníku není ani kapka vody, ani dnes není dobré v Podmoklech 10 let starou událost připomínat.

Byl to rybník Jiřího Hraběte, který se naplnil a začal přetékat a zatopil domy pod hrází, mezi nimi i dům paní Klůsové. Ta prý majitele rybníku tehdy varovala, aby upustil vodu. Bez viny nebyl podle Květy Klůsové ani druhý soused, Antonín Skýpala, který měl hranici dříví blízko mostu. Bylo to také jeho dřevo, které ucpalo odtok pod mostem a voda se rozlila do domů.

Na místě rybníka je dnes suchá plocha zarostlá trávou a nálety. Majitel rybníku Jiří Hrabě nepopírá, že částečně katastrofu v Podmoklech zavinil, odmítá ale být jediným viníkem. Sám Jiří Hrabě bydlí s rodinou přímo pod hrází a vodu v domě měl až do výše oken.

Jiří Hrabě ukazuje, kam až sahala voda, když se protrhl jeho rybník

Antonín Skýpala, kterému voda vzala hranici dříví a klády ucpaly odtok pod mostem vinu odmítá, hlavní vinu prý měl Jiří Hrabě a jeho trámy, kterými přehradil odtok z rybníku, aby mohl chovat ryby. Také Kateřina Hálová měla v domě půl metru vody. Na povodeň už vzpomínat moc nechce a dnes ji spíš zaráží, že se sousedé nepoučili a v okolí přítoku k mostu stále leží několik hranic s dřívím.

Hranice dříví pod hrází někdejšího rybníku prý nikoho neohrožuje, tvrdí to shodně jak majitel rybníku Jiří Hrabě, tak majitel dříví Antonín Skýpala. Na skvělé sousedské vztahy tak musí zřejmě zatím v Podmoklech zapomenout. I když, třeba právě 10.výročí je ten pravý okamžik pro usmíření.

autor: lum
Spustit audio