Požárů v Plzeňském kraji meziročně ubývá

16. červen 2017

Venku je teplo, sucho a tím roste i riziko požárů. Meteorologové vyhlásili výstrahu před možností požárů. Lidé by měli být velmi opatrní při práci s otevřeným ohněm, neboť i banální táborák může skončit tragicky.

Podle informací hasičů, bylo v Plzeňském kraji v roce 2015 zhruba 1 200 požárů, v roce 2016 jen 900, tedy asi o čtvrtinu méně. Naproti tomu ale stoupají finanční škody po požárech a bohužel také počet obětí.

„Šedesát sedm procent všech škod v Plzeňském kraji vzniklo při dvou požárech. Bylo 900 požárů, ale při dvou vznikly obrovské škody - 100 a 70 milionů. Uhořelo 11 lidí, což je tragické číslo. V porovnání s předchozím rokem je tam vidět obrovský nárůst. Pět lidí uhořelo při požáru dvou chat, kde byl otevřený oheň, ať už ke svícení nebo topení. Všechny požáry, při kterých zemřeli lidé, byly bohužel způsobeny z nedbalosti,“ uvedl ředitel hasičů Plzeňského kraje František Pavlas.

K požárům často vyjíždějí spolu s profesionálními hasiči také jednotky dobrovolných hasičů. Ti v minulosti často neměli dostatečné vybavení. To se postupem času mění, i díky různým grantům a dotacím. Situaci se rozhodli řešit krajští zastupitelé, kteří tento týden schválili přes 14 milionů korun na nákup automobilů, nových cisternových stříkaček a dalšího vybavení. Zároveň s podporou státu a kraje dostanou dobrovolné jednotky další prostředky na stavbu požárních zbrojnic.

Spolupráce profesionálních a dobrovolných hasičů je důležitá

„Pro nás jsou jednotky dobrovolných hasičů hodně důležité v případě plošných událostí. Musíme být připraveni i na situaci, že přijde vichřice, povodeň, rozsáhlé požáry lesů a podobně. Tam tyto jednotky hrají obrovskou roli. Obzvláště v malých obcích, kde nejrychleji zasáhne právě jejich dobrovolná jednotka hasičů. Také technika se postupně začíná zlepšovat. Dnes máme přes 100 jednotek kategorie 5, které mají cisternu, a pokud bude sbor doplněn dopravním automobilem, kalovým čerpadlem a elektrocentrálou, může při povodních jednotka zasáhnout i v jiné lokalitě,“ vysvětlil František Pavlas.

Kvůli teplému a suchému počasí v některých krajích meteorologové vyhlásili výstrahu před nebezpečím požárů, proto je podle hasičů potřeba dodržovat několik základních pravidel. V přírodě by se za současného sucha neměl rozdělávat otevřený oheň ani manipulovat se sirkami, zapalovačem nebo vařičem. V lese a ve vzdálenosti 50 metrů od něj se celoročně nesmí kouřit ani rozdělávat oheň, pokud tam k tomu není určené místo. Pokud někdo přesto oheň rozdělá, neměl by od něj odcházet, ale měl by na něj dohlížet. V případě, že se požár vymkne kontrole, měli by lidé neodkladně volat na linku 150.

autoři: mkl , jik
Spustit audio