Požárů v přírodě v Plzeňském kraji i v době pandemie koronaviru přibývá

9. duben 2020 08:20

Hasiči v Plzeňském kraji v posledních dnech evidují nárůst počtu požárů v přírodě. I v době pandemie koronaviru a nouzového stavu je nejčastější příčinou nedbalost lidí.

„Od 1. do 8. dubna vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji k zhruba 20 případům požárů v přírodním prostředí. Nejčastěji stojí za těmito případy činnost člověk, protože bouřky zatím nenastaly a samovznícení bylo v drtivé většině požárů vyloučeno,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Požáry vznikají mimo jiné kvůli vypalování trávy nebo hrabanky. Přitom plošné vypalování trávy a porostů je zakázáno hned třemi zákony České republiky, přesto si tato činnost každoročně vyžádá několik lidských životů, zejména starších osob.

Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad provádět lze, ale za dodržení vícero podmínek. Například pokud někdo pálí biologický odpad mimo svůj soukromý pozemek, je potřeba to nahlásit příslušnému hasičskému sboru, a to telefonicky nebo i online na webových stránkách HZS, pod odkazem „Evidence pálení“. Samozřejmostí je potom mít místo pálení dostatečně zabezpečené a mít k dispozici i dostatek hasební látky.

Současně hasiči upozorňují, že pokuty za nerespektování těchto nařízení se pohybují pro fyzické osoby až do výše 25 000,- Kč a pro právnické a podnikající fyzické osoby až do 500 000,- Kč.

Lesní požáry jsou nebezpečné a náročné

Nejsložitější situace je potom v lesích nebo v jejich okolí, kdy se může požár velmi snadno vymknout kontrole. Chování ohně v lese je mnohdy nevyzpytatelné, zásahy jsou časově velmi náročné, a problematická je často i doprava vody. Hasiči proto prosí veřejnost, aby v současné době nepálili v lese klestí. Každý den je totiž po celé republice zaměstnávají požáry od špatně uhašených ohnišť. Záchranáři potřebují v maximální možné míře soustředit své síly a prostředky ke zvládání situace spojené s koronavirem.

Zatím smutné prvenství z hlediska množství požárů si odneslo toto pondělí 6. dubna, kdy hasiči po celém Česku vyjeli ke 293 požárům. To je šestkrát víc, než je dlouhodobý denní průměr (ten je 49 požárů denně). Z toho bylo 225 požárů v přírodním prostředí a 175 v lesích.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , HZS Plzeňského kraje
Spustit audio