Později ale přece. Vánoční trhy v Plzni začnou v sobotu. Svařák jen s sebou!

1. prosinec 2020 18:00

Letošní adventní trhy na plzeňském náměstí Republiky budou netradiční. Nebude tam stát zvonička se zvonkem pro štěstí a svařené víno a laskominy si budou moci návštěvníci vzít s sebou jen na doma.

Stánky už jsou na náměstí Republiky připravené, nyní přijde na řadu rozmístění vánoční výzdoby jako jsou girlandy, světýlka a další dekorace. Na náměstí stojí 80 stánků. To je o zhruba 47 stánků méně, než bývá tradičně.

O tom, že se mohou adventní trhy konat, se dozvěděli pořadatelé v neděli. „Jedeme 24 hodin v kuse. Nespali jsme. Včera jsme v 6 hodin sedli do náklaďáků a jedeme de facto nonstop zase tak do půlnoci,“ potvrdil Jaroslav Strohschneider, provozovatel plzeňských vánočních trhů.

Všechny stánky a zázemí se bude připravovat nejpozději do čtvrtka do půlnoci, aby od pátku mohli jednotliví prodejci přijíždět a připravovat se na sobotní zahájení trhů. Aby byla splněna koronavirová opatření, musel být vyřazen některý sortiment.

Na trzích se nebude moci konzumovat žádné občerstvení

Stánky jsou od sebe rozestavené na čtyři metry. „Co se týká konzumace potravin, bude všechno občerstvení dáváno s sebou do krabiček a nebude to určeno k přímé konzumaci na trzích,“ sdělil Jaroslav Strohschneider. Na trzích bude chybět tradiční zvonička se zvonkem pro štěstí, ale například kolotoč fungovat bude a bude několikrát denně dezinfikovaný.

Kdyby trhy nebyly, tak bych to pochopila, protože ta doba je tak výjimečná a bezprecedentní, že jeden rok bez trhů bychom to určitě přežili,“ zmínila Miluše, která na trhy na plzeňském náměstí Republiky vyráží s vnoučaty každý rok.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio