Poznejte krásy rodiště sv. Jana Nepomuckého. A že je na co se dívat

21. duben 2023

Město Nepomuk na jižním Plzeňsku je známé zejména díky tomu, že se právě zde ve 14. století narodil svatý Jan Nepomucký. Upomínky na něj najdeme dodnes po celém městě, ale i v okolí. Odkaz sv. Jana a také sv. Vojtěcha je zde otisknut do krajiny v podobě nejrůznějších památek.

Kostel sv. Jakuba na Přesanickém náměstí

Například přímo v centru města Nepomuk stojí kostel sv. Jana Nepomuckého, kde kdysi údajně stával rodný domek tohoto světce. Opodál se v příkrém svahu vypíná jedinečné náměstí Augustina Němejce, které zejména v zimě jistě „milují“ jak motoristé, tak chodci: „Náměstí je poněkud složitější, přiznám se, že podpatky jsem tady nenosila už hodně dlouho, ale je krásné i přesto, že je svažité. Jeho dominantou je rozlehlá budova, která bývala piaristickou kolejí. Dále zde turisté uvidí třeba radnici nebo kašnu z 19. století, kterou zdobí socha Panny Marie,“ popsala vedoucí Městského muzea a galerie Nepomuk Svatoslava Kožíková.

Rodný dům Augustina Němejce

Poněkud skrytý je pak Rodný dům Augustina Němejce, podle něhož se celé náměstí jmenuje. Rodný dům tohoto malíře, který namaloval například oponu Divadla J. K. Tyla v Plzni, najdete po projití úzké uličky právě vedle někdejší piaristické koleje, v níž dnes zčásti sídlí městské muzeum a zčásti se tu nacházejí depozitáře Západočeského muzea v Plzni. Dům tohoto umělce rozhodně stojí za návštěvu.

Z centra města se dá dojít nejrůznějšími romanticky vyhlížejícími uličkami ke spoustě dalších zajímavých míst a památek, jakou je například Zelenohorská pošta, kde si můžete prohlédnout Muzeum veteránů. Je možné dojít také k baroknímu Červenému mostu, který je opředen legendami, nebo klidně až do obce Klášter, či k zámku Zelená Hora. Ten proslavil zejména film Černí baroni.

Přesanické náměstí vás přenese do dávné minulosti

Velice pěkným malebným místem jako z jiné doby, které je přitom hned vedle hlavního tahu z Plzně na České Budějovice, je jistě Přesanické náměstí. K vidění je tady kostel sv. Jakuba Většího (nebo chcete-li Staršího), Svatojánské muzeum sídlící na zdejší faře, sloup sv. Vojtěcha, ale také Dům U Lípy, či původní nepomucká škola, kterou navštěvoval, a kde také jako malý chlapec nějaký čas žil, skladatel Jakub Jan Ryba. „Když projdeme průjezdem fary, dostaneme se na takový dvorek nebo zahradu s původními stájemi a stodolou, odkud je krásný výhled na zámek Zelená Hora,“ doplnil místostarosta města Nepomuk Pavel Motejzík.

Krásný výhled na Zelenou Horu z farní zahrady

Ten, kdo nebude mít poznávání krás Nepomuku dost, může z Přesanického náměstí vyrazit přes již zmíněnou hlavní silnici ke hřbitovu, odkud se pak vydá křížovou cestou z roku 2021 směrem na Lipový vrch, kde v minulosti stávala šibenice. Právě zde byli popravováni odsouzení lidé, kteří před vykonáním rozsudku mnohdy trávili své poslední chvíle ve sklepení tehdejší rychty. Ta se nacházela právě v dnes nejstarším světském domě celého Nepomuku – v Domě U Lípy.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související