Pozor na zloděje! Začíná sezóna vykradených chat a chalup

22. říjen 2018 09:23

Podzim je nejen obdobím barevného listí a jeřabin, ale také vykradených chat a chalup. Každoročně eviduje policie v celé České republice kolem 2 000 případů.

Na podzim a v zimě je podle policie dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zloději navštíví vaši chatu nebo chalupu než během léta, protože tehdy jsou tyto objekty trvale nebo v pravidelných intervalech obývány. Často se stává, že škody zjistí majitelé až s několikaměsíčním zpožděním, když se po zimě opět na chatu nebo chalupu vypraví. Mnozí vlastníci usoudí, že volat policii nemá cenu, takže počty případů jsou ve skutečnosti vyšší, než udávají statistiky. Až 80 % vloupání končí bez dohledání viníků.

Zloděje láká hlavně fakt, že rekreační objekty a chatařské kolonie zůstávají mimo sezónu opuštěné, ale pak také to, že tam lidé často nechávají cenné věci, které jdou snadno zpeněžit. Kromě toho chataři často nechávají svá víkendová obydlí špatně zabezpečená.

Důležité je dobré zabezpečení

Za prvé je nutné pečlivě zamknout všechny dveře a zavřít okna, případně je zajistit okenicemi a také prověřit, jestli dobře fungují petlice nebo jiné zamykací systémy. Za druhé je potřeba všechno cenné, jako například elektroniku, jízdní kola, nářadí a podobně, po sezoně odvézt pryč. Za třetí je důležité nenechávat v okolí chaty trubky, nářadí a vůbec jakékoli předměty, které můžou zlodějům usnadnit práci s vloupáním. A za čtvrté, jednou za čas se na chatu zajet podívat, všechno překontrolovat a třeba i odklidit sníh. Dojem, že obydlí není úplně opuštěné, by totiž mohl potenciální zloděje od loupeže odradit.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio