Práce převážně v prasečím břiše. To je Letní škola experimentální chirurgie

7. červenec 2021 18:50, aktualizováno

Během dvou týdnů se medici na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni v rámci 8. ročníku mezinárodní Letní školy experimentální chirurgie naučí, jak správně sešít kůži nebo vyoperovat žlučník. Jako modely jim slouží prasata domácí.

Letní škola je věnována demonstraci experimentální chirurgie na praktických příkladech a je jediná svého druhu v ČR. Jejím specifikem je práce formou workshopu na prasatech domácích, která slouží k nácviku chirurgických technik používaných v humánní medicíně.

Na letní školu se mohli hlásit studenti medicíny od 3. ročníku výše. Komunikačním jazykem těchto kurzů je angličtina. Kurzu se zúčastní také několik prestižních zahraničních přednášejících.

Práce na velkých zvířatech není studentům běžně umožněna

„Někteří studenti již základy mají, jiní ne, ale my se to snažíme udělat tak, aby všichni studenti měli možnost se srovnat,“ uvedl vedoucí letní školy profesor Václav Liška. Medikům při studiích chybí práce na velkých zvířatech. Tento kurz jim však dává možnost se v lékařských operacích procvičit a odnaučit se různé zafixované zlozvyky.

Medici budou pracovat převážně v dutině břišní prasat domácích, kde budou odstraňovat žlučník, slezinu a ledvinu nebo například konstruovat spojky na střevě a močovodu. Studenti tedy budou operovat tak, jako kdyby prováděli operace na lidech. Při trénování operací, by měl být vždy použit co nejmenší počet zvířat a experiment by měl probíhat tak, aby zvířata měla během něj dostatečný komfort.

Kurz navštěvují i absolventi lékařských fakult. „Teď se učíme základní steh kožní a k tomu je potřeba pinzeta, jehelec, vlákno a nůžky. I když jsem to už mnohokrát dělal, tak jsem se naučil nové věci,“ vysvětlil student Tomáš Sychra.

Kromě nácviku odborných praktických dovedností čeká účastníky i exkurze do plzeňského pivovaru nebo výlet do Prahy. Na závěr kurzu obdrží studenti diplom v obřadní síni plzeňské radnice a škola bude slavnostně zakončena následnou barbecue party na zahradě Procháskova pavilonu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio