Práce v rozhlasových studiích se nezastavila. V Plzni se točí hra o Elišce Junkové

19. říjen 2020 07:00

Umělci a kultura obecně jsou kvůli vládním opatřením v ohrožení. V nahrávacích studiích plzeňského rozhlasu ale právě vzniká rozhlasová hra Zrada na trati věnovaná jedné z nejslavnějších československých automobilových závodnic Elišce Junkové.

Logo

Protikoronavirová opatření paralyzovala až na pár výjimek téměř celý kulturní svět. Rozhlasových herců se tato opatření netýkají, a proto se v prostorách Českého rozhlasu Plzeň rodí hra s názvem Zrada na trati. Pro herce je v této době každá práce vzácná. „Práce, která se v tuto chvíli nabídne je hodně vítaná. Protože divadla nehrají, příjmy skončily. Vše, co teď přichází je skvělé,“ připustil s trpkým úsměvem Martin Pechlát, který ve hře zastává roli manžela Elišky Junkové Čeňka.

Herečka Ivana Uhlířová vidí situaci podobně. Připravovala se na představení festivalu 4+4 dny v pohybu. Hra se měla odehrávat v prostoru, na který byla vázána. „Byla to bývalá škola a najednou jako máchnutím proutku tři dny do premiéry se vše zrušilo a už to nebude nikdy nikde. To jsou třeba taková rozčarování, že dva měsíce nad něčím sedíte a najednou nic,“ neskrývala své zklamání herečka hrající Elišku Junkovou.

Herci ve volnu předčítají dětem

Jan Holík přijel do Plzně natočit jen pár replik, přesto je za tuto možnost vděčný. Svůj nově nabytý volný čas částečně věnuje dětem, kterým během distanční výuky předčítá pohádky. Zatím dětem výuku zpestřil třikrát a plánuje číst pohádky dál.

Režisér rozhlasové hry Zrada na trati, Jakub Doubrava, má prý stejně práce jako jindy. I tu ale koronavirová pandemie částečně ovlivňuje – herci čekají na výsledky testů, někdo je nemocný a podobně. „Spíš to jen zatím reorganizujeme a přeskupujeme. Povídku, kterou jsme měli točit před týdnem, budeme točit ještě teď,“ vysvětlil režisér Jakub Doubrava.

Rozhlasová hra Zrada na trati, která je věnována Elišce Junkové, má mít premiéru na konci listopadu.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio