Pračka a sušička v jednom? Kompromis, který výsledkem příliš nepotěší

7. březen 2022

Kdo nemá zahradu nebo balkon, suší prádlo na sušáku nebo v sušičce. Ne každý ale v domácnosti najde místo pro pračku i sušičku zároveň. Řešením tak může být set pračky se sušičkou. Jaké výhody a nevýhody spotřebič 2 v 1 má? Proč vysuší méně prádla, než vypere? Spotřebitelská organizace dTest otestovala devět nejprodávanějších modelů značek Siemens, Bosh nebo Hisense. 

Nespornou výhodou kombinovaného spotřebiče je to, že je speciálně navržen pro malé prostory. Tuto výhodu bohužel kazí řada podstatných slabin, které se týkají hlavně fáze sušení.

Časopis dTest otestoval celkem devět přístrojů v cenovém rozpětí od 11 000 do 19 000 korun. Cena spotřebiče však neměla na umístění žádný vliv. „I pračkosušička za 11 000 se v našem testu umístila v přední části tabulky,“ potvrzuje redaktorka spotřebitelské organizace dTest Sabina Andree.

Kapacita bubnu

Velkou výhodou pračkosušiček je to, že odpadá otravné přendávání prádla z jednoho přístroje do druhého. Navolením kontinuálního programu, označovaného někdy jako wash and dry, se uživatel nemusí o nic starat.

Bohužel velkou nevýhodou takovýchto setů je kapacita prádla. Zatímco prací cyklus zvládne vyprat stejné množství prádla jako klasická pračka, tedy 8 až 10 kilogramů prádla, kapacita bubnu při sušení je výrazně nižší.

„To znamená, že musíte buď část prádla před sušením odebrat, nebo rovnou vkládat do bubnu prádla méně, a tím nevyužít plnou kapacitu spotřebiče pro praní. Pro doplnění klasická sušička pojme okolo 7 až 9 kilogramů prádla, pračkosušička vysuší pouhých 4 až 6 kilogramů prádla,“ vysvětluje redaktorka.

Výsledky dTestu:

  • Na 1. místě se umístily přístroje značek Bosch a Siemens.
  • Pouze uspokojivou známku si odnesl přístroj značky Hisense.

Dlouhé cykly, zmačkané prádlo

Další slabinou se ukázalo být, že i když kombinované přístroje prádlo vysušily, poměrně hodně ho také pomačkaly, což klasické sušičky tolik nedělají. Podstatnou nevýhodou setů praček a sušiček je pak i to, že sušení v nich trvá výrazně déle než u klasických sušiček, s čímž samozřejmě souvisí i výrazně velká spotřeba elektrické energie.

Zatímco normální sušičky spotřebují 0,9 až 1,3 kilowatthodiny, pračkosušičky si vezmou okolo 2 až 4,5 kilowatthodiny za cyklus. Navíc je třeba brát v potaz již zmíněné, že za stejnou dobu lze v pračkosušičce usušit daleko méně prádla než v běžné sušičce.

Spustit audio

Související